На базі одного з корпусів Донецького державного університету управління з'явиться сучасний освітній центр для студентів. Даний проект презентували на відкритому обговоренні розвитку вузів-переселенців у Маріуполі. Ініціатива реалізуються в рамках програми «Підтримка ЄС переміщених вищих навчальних закладів на Сході України».

Ректор ДонДУУ Світлана Марова зазначила, що університет активно співпрацює з європейськими навчальними закладами та організаціями. Вуз надав свою програму інтеграції до маріупольського освітнього простору.

«Проект освітнього центру передбачає капітальну реконструкцію одного з корпусів по вул. Макара Мазая, 15. Там з'явиться сучасна і стильна будівля. Її обладнають з урахуванням найактуальніших тенденцій у сфері освіти», - зазначила ректор ДонДУУ Світлана Марова.

На базі установи відкриються академічні магістерські програми, Центр екологічної освіти, орган студентського самоврядування вищих навчальних закладів-переселенців і центр з інтеграції даних вузів до громади Маріуполя.

Етапи впровадження: 

  • лютий 2020 р. - Укладено  партнерські угоди; 
  • квітень 2020 р. - Проведено анкетування студентів щодо їх очікувань від EduSpace; 
  • травень 2020 р. - Проведено самоаналіз ДонДУУ та ДЮІ, аналіз поточної ситуації та оцінка потреб; 
  • травень - серпень 2020 р. - Розпочато розробку проєкту з реконструкції будівлі.

Стратегічні завдання проєкту:

  • створити інноваційне освітнє середовище для студентів, викладачів та громади з відповідною сучасною інфраструктурою;
  • реконструювати навчальний корпус № 3 ДонДУУ (Маріуполь, вул. Макара Мазая, 15) та забезпечити переміщені ЗВО вкрай необхідними сучасними локаціями: Smart-бібліотекою, конференц-залою, тренінговими аудиторіями та спортивними залами, що сприятимуть ефективній роботі університетів;
  • забезпечити доступ студентів переміщених ЗВО до бібліотеки, студентського клубу, спортивних залів, кафе, Центру лідерства, Центру екологічної освіти, університету третього віку і т.ін.;
  • інституціоналізувати та розвинути студентське самоврядування переміщених ЗВО;
  • створити Центр екологічної освіти,
  • розробити та впровадити магістерські освітні програми «Управління громадою» та «Врегулювання конфліктів та медіація»;
  • узгодити освітні програми з потребами ринку праці та запитом громади;
  • сприяти розвитку громадської активності в місті та регіоні, залучаючи місцеву громаду до розбудови та просування EduSpace;
  • посилити міжінституціональну співпрацю між переміщеними та місцевими закладами вищої освіти.

У ДонДУУ перейшли до другого етапу побудови університетського кампусу — розширення соціальної інфраструктури (актовий зал, спортивні зали, коворкінг, бібліотека, студентський клуб), покращення зовнішнього вигляду будови та впорядкування прилеглої території. На жаль, такі амбітні плани неможливо реалізувати силами та коштами лише Донецького державного університету управління. Орієнтовна вартість проекту понад 1 млн євро. Партнери проекту - Університет Генуї (Італія), Маріупольська міська рада, «Фонд розвитку Маріуполя», «Зелений центр Метінвест». Реалізація відбувається завдяки двох грантів Європейського Союзу та підписання Угоди про фінансування Фонду розвитку Маріуполя, які передбачають реконструкцію першого та третього навчальних корпусів університету.