На сьогодні опорні та підвісні кран-балки є найпоширенішими різновидами кранового вантажопідйомного обладнання у нашій країні. Їх висока популярність на вітчизняних підприємствах пояснюється простотою та надійністю конструкції, а також доступністю ціни на кран-балки.

кран-балка

Принципово підвісні й опорні кран-балки відрізняються тільки способом кріплення підкранових шляхів, по яких переміщається міст із закріпленим на ньому механізмом підйому – ручним або електричним талем. У підвісних кран-балок такі шляхи кріпляться до капітальних перекриттів приміщення, де вони розміщуються, а у опорних аналогів – закріплюються на опорах (колонах), які споруджуються по обидва боки обслуговуємого робочого майданчика.

Одним із основних параметрів, які характеризують роботу кранів, є їх вантажопідйомність, котра представляє суму маси номінальної вантажопідйомності, для якої розрахований кран, плюс маса всіх додаткових насадок для завантаження вантажу, а також маса незмінних вантажопідіймальних пристроїв.

Робота опорних і підвісних кранів характеризується частотою виконуваних операцій. Один цикл технологічного процесу включає такі операції:

  • кріплення (строповка) вантажу;
  • підйом вантажу на певну висоту;
  • горизонтальне переміщення до місця розвантаження;
  • опускання;
  • відкріплення вантажу;
  • підйом вантажозахоплювального пристосування;
  • зворотне горизонтально переміщення до вихідної точки;
  • опускання вантажозахоплювального пристосування.

Правильна та безперебійна робота кран-балок багато у чому залежить від технічного обслуговування, правильної діагностики та своєчасного ремонту. Рекомендується проводити щоденне обслуговування, яке включає: огляд і очищення всіх вузлів, механізмів і приладів управління; перевірку їх роботи; пошук та усунення несправностей; змащування тощо.

Періодично повинно проводитися повне технічне обслуговування, коли досконально перевіряється все електрообладнання та механізми, усуваються всі виявлені несправності; замінюються зношені щітки, пружини, контакти; робиться невеликий механічний ремонт.

На сьогодні одними з кращих вважаються кран-балки, що випускаються Київським заводом підйомно-транспортного обладнання. Дізнатися актуальну ціну кран-балок, уточнити їх особливості та технічні параметри можна, відвідавши заводський сайт – https://kzpto.com.ua