Для підприємств багатьох галузей потрібно різноманітне вантажопідйомне обладнання, що відповідає специфіці виробничого процесу. Особливо це стосується гірничої промисловості: гірничо-збагачувальних комбінатів, збагачувальних фабрик, шахт та інших подібних підприємств, котрі займаються видобутком та/або переробкою корисних копалин.

У більшості випадків вони закупають підйомні крани за кордоном. Але й є винятки. Наприклад, флагман українського кранобудування – Київський завод підіймально-транспортного обладнання випускає спеціальні крани, які повністю відповідають усім відповідним європейським нормативам, при цьому їх кінцева вартість суттєво нижча, ніж на аналогічну техніку від відомих світових виробників.

При цьому Київський завод ПТО виготовляє крани мостові та інших типів за індивідуальними замовленнями – це дозволяє повністю врахувати всі особливості виробничого процесу на кожній певній ділянці, для обслуговування котрої й потрібна кранова техніка. А у разі зміни вимог виробництва є можливість адаптувати виготовлений кран до нових умов. З індивідуальним підходом до кожного замовлення можна бути впевненим, що кожен замовник отримує саме те вантажопідйомне обладнання, котре буде повністю відповідати його вимогам.

Цілком очевидно, що крани, задіяні на будь-якому виробництві, вимагають адаптації в тому чи іншому обсязі. Умови експлуатації в гірничодобувній і гірничопереробній галузях - це, як правило, агресивне середовище, підвищена вологість, вплив абразивних матеріалів, можливий різкий перепад температур.

При виготовленні кранів на замовлення на КЗПТО часто використовуються стандартизовані компоненти – це технічні рішення, що вже дуже добре перевірені в експлуатації. У деяких випадках конструктори заводу спеціально проектують певні компоненти. Природно, усі кранові елементи проходять повне тестування для повної гарантії безпеки і надійності.

Найбільш поширеними на вітчизняних підприємствах гірничої промисловості є піднімальні крани мостового типу (https://kzpto.com.ua/krany-mostovye/), котрі дозволяють швидко та ефективно проводити вантажно-розвантажувальні роботи, переміщати вантажі між заданими точками, виконувати важкі монтажні роботи на обмежених майданчиках тощо.

До переваг мостового крана виробництва КЗПТО відносяться: простота конструкції, порівняно невелика металоємність, зручність використання і високі параметри вантажопідйомності. Кожен кран проектується індивідуально, виходячи з вимог до його основних характеристик:

  • Вантажність. Залежить від призначення обладнання, впливає на конструкцію моста, параметри візка, кількість гілок каната для кріплення вантажного гака або іншого вантажозахоплювального пристрою. Вантажопідйомність двобалочного мостового крана – до 100 тонн, кран-балки (спрощеної модифікації однобалочного мостового крана) – до 10 тонн.
  • Прогін крана. Визначається габаритами приміщення або майданчика, де буде встановлено обладнання. Стандартний прогін кран-балки досягає 12 метрів, у двобалочної конструкції мостового крана цей показник може бути збільшений до 40-50 метрів. При необхідності виготовляються багатопрогінні крани.
  • Висота підйому. Лімітується розмірами приміщення або експлуатаційною необхідністю (для кранів на відкритих майданчиках).
  • Виконання. Загальнопромислове, вогнебезпечне, вибухобезпечне.

Більш докладна інформація про сучасні підіймальні крани – на офіційному сайті КЗПТО https://kzpto.com.ua