На ринку існує безліч видів насосів. Окремі моделі відрізняються за параметрами, специфікою та призначенням. Якщо вам цікаво, чим характеризується діафрагмовий насос, ця стаття для вас. Ви знайдете в ній опис того, як працюють ці пристрої, а також ряд переваг їх використання.

Принцип дії

Як випливає з назви, мембранні насоси працюють за допомогою діафрагм. Але як саме відбувається цей процес? Важливими елементами є, серед іншого високоточні клапани, які встановлюються на вході і виході насоса. Слід також додати, що окремі моделі відрізняються приводом, який використовується в них. Деякі працюють на основі двигуна внутрішнього згоряння або електродвигуна, інші - на основі пневматичного або гідравлічного приводу. Завдяки цьому середовищу, тобто приводу, можна діяти на одну з мембран, яка, у свою чергу, з'єднана з загальною віссю з іншим елементом. Отримані циклічні рухи повторюються з урахуванням безперервності дії приводу.

У випадку з мембранним насосом важливі такі параметри, як максимальна ефективність. Фактична продуктивність, яка залежить, серед іншого, від типу матеріалу, з яким ви маєте справу, його в’язкість та щільність або досягнутий тиск. Варто також звернути увагу на те, чи має дана модель насоса плавне регулювання подачі стисненого повітря, можливість включення в систему автоматичного управління, можливість регулювання максимальної ефективності за допомогою клапана, а також контроль кількості робочі циклів.

Мембранні насоси - застосування

Мембранні насоси - це термін, що охоплює широку групу пристроїв, які використовуються в багатьох ситуаціях. Першою асоціацією, безумовно, є хімічна, гальванічна та механічна , а також будівельна промисловість. Але це ще не все.

Мембранні насоси завдяки своїй специфіці дозволяють безпечно використовувати рідини без можливості розливання або забруднення. Ці інструменти також відрізняються високою герметичністю, що в свою чергу є гарантією безпеки для окремих працівників. Крім того, їх використання дозволяє підтримувати максимальну гігієну. Все це робить мембранні насоси широко використовуваними у харчовій, фармацевтичній та косметичній промисловості.

Мембранні насоси - переваги застосування

Експерти сходяться на думці: мембранні насоси - це, перш за все, висока ефективність. Однак переваг у цих засобів набагато більше. Характерне самовсмоктування можливе навіть на глибині декількох метрів, і кожен з насосів є універсальним, тобто є можливість виконувати такі дії, як змішування, дозування або перекачування. Інновація мембранних насосів також проявляється в тому, що вони стійкі до шкідливих факторів, з якими вони стикаються. Вони ідеально підходять для контакту з легкозаймистими, хімічно агресивними рідинами або з твердими домішками.

До переваг мембранних насосів також можна віднести можливість роботи при низьких температурах, відсутність піноутворення та перегріву рідин або здатність працювати із забрудненим повітрям. Сучасні моделі також мають відносно невелику кількість деталей, що робить їх більш ефективними та водночас менш схильними до виходу з ладу. Вони також відрізняються більшою плинністю, а кількість несприятливих пульсацій скорочується майже до нуля. Виходячи з усіх цих особливостей, можна зробити висновок, що наявні сьогодні мембранні насоси поєднують найкраще для ефективної роботи в різних областях.