Права в смартфоні і вибори онлайн. Що може додаток "Дія", яке презентував Зеленський?

В Україні запустили онлайн-сервіс "Дія" для надання держпослуг в електронному вигляді

У четвер, 6 лютого 2020 року, президент Володимир Зеленський і члени Кабміну презентували гучний мобільний додаток "Дія" https://ubr.ua/ukraine-and-world/society/v-prilozhenii-dija-iskali-slabye-mesta-3898073. Тепер він доступний для завантаження в в AppStore і GooglePlay. Щоправда, не покидало відчуття фальстарту. Принаймні представлені можливості "Дії" явно не відповідали президентському рівню заходу. Адже з реально діючих вже сьогодні - тільки дві функції для водіїв. Це, зокрема, права в смартфоні, а також реєстрація автомобілів онлайн. Решта гослуслуг обіцяють перевести онлайн до 2024 року.

Але і це поки що не вийде зробити, не виходячи з дому. Потрібно буде спершу оформити цифровий підпис. В цілому ж поки презентація вийшла голосніша, ніж реальна користь додатку "Дія": дані не всіх реєстрів ще оцифровані. Це поки не дає програмі працювати повноцінно.

Як пройшла презентація

Спочатку додаток повинні були представити 30 січня, але потім презентацію перенесли на тиждень. Як заявляв міністр економіки Тимофій Мілованов це сталося через проблеми зі здоров'ям міністра цифрової трансформації М. Федорова, який повинен був бути присутнім на презентації. "Він, здається, в реанімації. Я не впевнений, але наскільки я зрозумів, це реально питання здоров'я" - сказав Мілованов. У цифровому міністерстві цю інформацію не змогли ні підтвердити, ні спростувати, але на сьогоднішньому заході Федорова не було, а про проблеми з його здоров'ям згадав президент Володимир Зеленський.

Керівник розробників Мстислав Банік заявив, що цифрові документи українців постаралися зробити не тільки зручними, але і красивими. "Ми почали вивчати міжнародний досвід і з'ясувалося, що тільки в дев'яти країнах світу є електронне цифрове водійське посвідчення, але в процесі розробки ми зрозуміли одну важливу річ: він повинен бути ще й найкрасивішим в світі".

"Тепер достатньо пред'явити представнику поліції е-посвідчення водія або техпаспорт через додаток. Поліцейський сам перевірить дані через рідер і QR-код і звіриться з інформаційною системою МВС - і дай бог, все буде добре. Це зручно, доступно і надійно. Крім того, електронний формат допоможе вам заощадити. Тому що в 2019 році 310 959 адміністративних протоколів було складено на українських водіїв за те, що у них не було при собі посвідчення. Тобто забули вдома або щось ще відбулося. За це порушення було оплачено 140 мільйонів гривень штрафів".