У понеділок, 27 лютого, у православних розпочався Великий піст. Це головний пост у християнстві, під час якого віруючі готуються до Великодня, який 2023 року відзначатимуть 16 квітня.

Пост встановлений на згадку про те, що Христос постився у пустелі 40 днів.

У давнину субота та неділя виключалися з посту. Але під впливом чернецької практики ці дні теж стали пісними, а Великий піст тепер триває 48 днів: 40 днів, які називаються Чотиридесятницею, Лазарева субота, Вербна неділя і ще шість днів Страсної Седмиці.

Пости пов'язані з різними духовно-аскетичними практиками. Значна частина віруючих віддає перевагу обмеженням у харчуванні.

Під час посту не можна вживати скоромну їжу (від застарілого "скором", "скрам'" - жир, масло) - продукти, до складу яких входить їжа від теплокровних тварин, - птахів та ссавців:

  • м'ясо;
  • потрухи або лівер;
  • сало, курдюк;
  • молоко, молочні та кисломолочні продукти, вершкове масло;
  • яйця.

Система обмежень є досить складною. Харчування відрізняється в різні дні:

  • у понеділки, середи та п'ятниці - холодна їжа без олії (олії) один раз на день, у вечірній час;
  • у вівторки та четверги - гаряча їжа без олії один раз на день, у вечірній час;
  • по суботах і неділях дозволяється вживати олію та виноградне вино (крім суботи Страсної седмиці) двічі на день - у денний та вечірній час.

У Чистий понеділок та Велику п'ятницю нічого їсти не належить.

У Велику суботу багато віруючих також відмовляються від їжі до настання Великодня. Статутом допускається ввечері цього дня один прийом сирої їжі з вином.

Два дні протягом посту – у Вербну неділю та Благовіщення (якщо тільки Благовіщення не припаде на Страсну седмицю) – дозволяється риба. У Лазарєву суботу риба не дозволяється, але можна вживати ікру.

У дні пам'яті найшанованіших святих, якщо вони випали на Великий піст, дозволяється:

  • у понеділок, вівторок та четвер є гарячу їжу з олією;
  • у середу та п'ятницю їсти гарячу їжу без олії, але з вином.

Великий піст припадає на весну, тому основні продукти цього посту – соління та варення з овочів та фруктів: морква, цибуля, капуста, буряк, консервований зелений горошок та інші бобові, яблука, апельсини, сухофрукти та горіхи. Існує безліч різних страв, які можна приготувати за допомогою цих продуктів.

Священнослужителі зазначають, що обмеження раціону в період посту потрібні, але вони не є основною метою, і відмова від пісної їжі не буде гріхом. Зокрема, для людей з хронічними захворюваннями, вагітним, дітям обмеження харчування небажані, оскільки можуть призвести до погіршення стану здоров'я.

Існують й інші обмеження під час посту:

  • не можна лаятися, сваритися, заздрити та засуджувати людей;
  • заборонені шкідливі звички (алкоголь, куріння та інші);
  • не вітається відвідування вечірок;
  • не можна одружуватися і вінчатися;
  • під час посту небажано мати інтимну близькість навіть подружжю.