Існує два основних типи тестів на вагітність: аналізи сечі та крові. Аналізи сечі зазвичай проводяться вдома – хоча ви можете зробити аналіз сечі на прийомі у вашого лікаря, - а аналізи крові робить ваш гінеколог.

Домашній тест на вагітність

Експрес-тест на вагітність зазвичай використовує сечу для пошуку ХГЛ у вашому тілі. На думку більшості виробників, домашні тести на вагітність приблизно на 99% ефективні під час використання відповідно до інструкцій. Це приблизно такий самий показник точності, як і тести сечі на вагітність, які проводяться в кабінеті вашого лікаря. Ці тести доступні в більшості аптек або продуктових магазинів, і для них не потрібний рецепт. Вони можуть зайняти різну кількість часу, залежно від бренду. Перед тим, як складати ці тести, важливо прочитати інструкції до них.

Коли ви збираєтеся пройти тест на вагітність вдома, ви зазвичай капаєте від однієї до кількох крапель сечі на підготовлену хімічну смужку або поміщаєте смужку в струмінь сечі. Смужка спеціально розроблена для визначення ХГЛ. У багатьох із цих тестів ХГЛ може бути виявлений у сечі приблизно через 10 днів після зачаття. Однак прийом препарату після пропущеного циклу знижує ймовірність отримання помилково-негативного результату.

При проведенні домашніх тестів на вагітність слід пам'ятати про кілька речей, зокрема:

  1. По можливості використовуйте першу ранкову сечу. Це час доби, коли ваш рівень ХГЛ буде найбільш концентрованим та легко визначальним. Якщо ви робите це іншим часом дня, постарайтеся переконатися, що ваша сеча знаходиться в сечовому міхурі не менше чотирьох годин.
  2. Не пийте дуже багато рідини перед тим, як пройти тест на вагітність. Багато хто думає, що це збільшить обсяг сечі, але також може знизити рівень ХГЛ.
  3. Уважно прочитайте інструкції до тесту перед його запуском і точно дотримуйтесь кожного кроку.

Аналіз крові

Інший тип тесту на вагітність, який можна використовувати, – це аналіз крові. Аналізи крові роблять рідко, оскільки вони дорогі і, зазвичай, дають самі результати, як і аналіз сечі. Цей тип тесту на вагітність проводиться з використанням невеликого зразка крові, який аналізується у лікарні. Цей аналіз крові не тільки визначає, чи є у вашому організмі гормон вагітності, але також може визначити, скільки гормону є.

Аналіз крові на вагітність може бути зроблений за особливих обставин, наприклад, для жінок, які проходять лікування від безпліддя, або коли лікар вважає, що це може бути проблема.

Ці аналізи крові трохи чутливіші, ніж аналізи сечі, тому що вони можуть визначати дуже низькі рівні ХГЛ. Це означає, що вони можуть дати більш точну відповідь на дуже ранніх термінах вагітності протягом 9-12 днів після зачаття. Для цього тесту у вас беруть зразок крові та відправляють у лабораторію для аналізу. Результати можуть зайняти від кількох годин до доби.

Возможны противопоказания, проконсультируйтесь со специалистом