Раніше майже в кожному саду біля будинку був компостер. Сьогодні багато добрив можна придбати в магазині, саме тому більшість садівників -любителів відмовилися від власних компостерів. Відділ добрив настільки великий, що покупці не завжди знають, що вибрати. Вони не завжди читають склад на упаковці, тому що ціна або універсальність важливіші. Це перша помилка. Те, що ви вирішуєте використовувати природне чи штучне добриво, впливає на природне середовище. На відміну від штучних добрив, солі, розчинені у воді, швидко вбираються корінням. Органічні добрива не тільки забезпечують рослини необхідними поживними речовинами, але й значно покращують структуру ґрунту. Вони також доброзичливі до грунтових мікроорганізмів та дощових черв’яків, які корисні, оскільки покращують грунт. Крім того, вони прискорюють розкладання органічного матеріалу в землі, полегшуючи засвоєння рослинами. На сайті https://harvest-center.com.ua/organichni-dobriva/ ви можете придбати якісні органічні добрива.

Однак часте використання штучних добрив підкисляє грунт і стримує або вбиває союзників. В результаті земля стає безплідною. Сухі штучні добрива також набагато міцніші за природні, і при неправильному використанні вони часто пошкоджують делікатні сходи. У разі сухого гною це не так.

Добрива рослинного походження

Компост

Багато хто називає його «золотом садівників», це відмінне органічне добриво, хоча воно значно відрізняється від інших, оскільки згідно із загальноприйнятим визначенням добрива воно не одне. Компост виробляється з переважанням рослинної сировини (листя, трава, дрібні гілки), змішаної з грунтом, однак кількість і якість решти органічних елементів (органічні побутові відходи) роблять кожен компост унікальним. Коли компост обробляється і просівається, це не що інше, як готовий субстрат, тобто компостний грунт.

Іноді компосту потрібна невелика допомога, оскільки процес розкладання відбувається надто повільно. На ринку є компостери - спеціальні активатори розкладання, які додаються в компост. Це препарати, що містять специфічні штами бактерій, які прискорюють розкладання органічних речовин. Компостний субстрат можна використовувати безпосередньо під посадженими рослинами або посипати ним вже зростаючі рослини. Якщо у когось немає ділянки чи саду, у нього не буде власного компосту. Однак він може купити його в магазині. Готовий компост, наявний у мішках, відрізняється від того, який ви виготовляєте самостійно. Часто це просто компостований субстрат після вирощування грибів або трава, листя та гілки, компостовані в процесі виробництва. Однак його ефективність така ж висока, як і у приготовленого самостійно.