Віце-прем'єр-міністерка, міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук рекомендувала українцям, що живуть під окупацією, в жодному разі не брати російські паспорти.

"Мої рекомендації українцям на тимчасово окупованих територіях залишаються тими самими: російські паспорти не брати, з окупантами не співпрацювати, за можливості виїхати, чекати на ЗСУ", – написала Верещук у Telegram.

Відповідні рекомендації віце-прем’єрка надала після того, як російські окупанти почали погрожувати депортувати з окупованих територій українців, які відмовилися від отримання паспортів РФ. 

"Якщо вони хочуть депортувати з ТОТ українців, які не хочуть брати російські паспорти, то немає проблем. Бо росіяни самі не випускають українців з ТОТ на підконтрольну територію, в порушення міжнародного права та всупереч елементарним гуманітарним міркуванням.  Тому, сьогодні Мінреінтеграції вкотре звернулось до російської сторони та Міжнародного Комітету Червоного Хреста з вимогою відкрити гуманітарні коридори. Для того, щоб українці з ТОТ могли виїхати на підконтрольну Уряду територію", – пише Верещук та наголошує, що примусова паспортизація та репресії не допоможуть ворогові перетворити українців на росіян.