За процесуального керівництва Луганської обласної, Сєвєродонецької та Лисичанської окружних прокуратур 5 громадянам повідомлено про підозру у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України та колабораційній діяльності (ч. 2 ст. 110, ч. 5 ст. 111-1 КК України). Про це повідомляють прес-центр СБУ та прес-служба Луганської обласної прокуратури.

За даними слідства, мешканець міста Луганськ у 2018 році обраний так званим "депутатом народної ради ЛНР ІІІ скликання". Підозрюваний брав активну участь у медійних заходах, де систематично заявляв про необхідність приєднання так званої "ЛНР" до РФ. У вересні 2022 року "депутат" проголосував за псевдозакон про "референдум" щодо відокремлення територій Луганщини від України. Після цього "народна рада" звернулася до ватажка "ЛНР" для його підписання.

Інші фігуранти у вересні 2022 року брали участь у роботі так званих "виборчих комісій".

Одна з них - очільниця "відділу культури, спорту та молоді" місцевої окупаційної адміністрації - очолила так звану "територіальну виборчу комісію" у місті Голубівка.

Підприємиця з Лисичанська, працівник будинку культури із Сєвєродонецька та безробітний із Кремінної виконували ролі "членів виборчих комісій" у відповідних містах. Вони складали списки виборців, ідентифікували осіб, що прийшли на "виборчі дільниці", видавали та підраховували "бюлетені" для голосування та складали протоколи.

Наразі вирішується питання щодо оголошення їх у розшук. Особам загрожує до 10 років ув’язнення з позбавленням права до 15 років обіймати певні посади або займатися певною діяльністю та з можливою конфіскацією майна.