Не завжди в отримувача кредиту є можливість внесення боргових зобов’язань. У цьому випадку на допомогу приходять кредитні канікули. Такий спосіб співпраці лише тимчасово позбавляє боржника від частини виплат. Спеціалісти IdeaBank в подробицях розкажуть про кредитні канікули та правильне користування такою послугою.

Як виглядає відстрочка боргових виплат?

Деякі клієнти помилково вважають, що на такий пільговий період їм зовсім не потрібно буде вносити жодних платежів. Не розібравшись у ситуації, вони отримують певні штрафні санкції, погіршується кредитна історія. Звісно, розгнівані клієнти у всьому звинувачують банки, хоча самі винні в тому, що не розібралися в деяких нескладних особливостях. Кредитні канікули зазвичай надаються у вигляді:

  • відтермінування по сплаті тіла кредиту, але зобов’язують вносити відсотки;
  • відтермінування по виплаті відсотків, хоча доведеться сплачувати тіло кредиту;
  • відстрочки на виплату частини відсотків та тіла;
  • відстрочка на внесення будь-якого з платежів.

Останній варіант – найпривабливіший для клієнтів, але банки надзвичайно рідко пропонують його. Застосувати його на практиці досить складно, оскільки фінансові установи неохоче надають таку послугу.

Зрозуміти таку поведінку неважко: банк існує коштом відсотків клієнтів. Якщо боржники перестануть вносити хоч частину виплат, це призведе до необхідності банківській установі віддавати власні кошти. Якщо таке явище стане масовим, то фінансова установа просто збанкрутує.

Як оформити кредитні канікули?

Будь-який споживач може розраховувати на відтермінування внесення боргових зобов’язань. Звісно, банк піде назустріч лише тим клієнтам, які добросовісно вносили платежі до цього.

Для оформлення кредитних канікул необхідно надати переконливі факти, що вони дійсно потрібні. При цьому зовсім не потрібно їхати у відділення. Всі питання можна вирішити в телефонному режимі, електронною поштою або за допомогою месенджерів.

Клієнту необхідно лише назвати своє ім’я та прізвище, ІПН, номер телефону. Така електронна заявка і буде згодою боржника на надання канікул.

Споживач отримує відповідь від банку досить швидко. Це також може бути телефонний дзвінок, СМС-повідомлення чи електронна пошта. У відповіді обов’язково вказуються умови особливого періоду виплат. Перш за все, це об’єм виплати під час канікул та після них, тривалість пільгового періоду.

Зазвичай фізичним особам не потрібно надавати якісь документи для надання таких пільг. Якщо послугою хоче скористатися юридична особа, то, можливо, їй необхідно буде надати виписки з поточних рахунків чи інші документи про падіння доходів або зупинку бізнесу.