Колишніх кореспондентів регіональних видань Луганщини звинувачують у колабораціонізмі: після окупації області вони добровільно погодились на співпрацю з ворогом.

За даними слідства, підозрюваними стали два мешканці Луганщини — родом з Біловодська та Попасної. 

Один з них, Володимир Заруба, колишній журналіст двох локальних видань - "Попаснянський вісник" та "Попасна.City". Зараз, за інформацією правоохоронців, він працює так званим "головним редактором "Попаснянского вестника" державного унітарного підприємства ЛНР Луганьмедіа".

Після тимчасової окупації Попасної він не покинув майже зруйноване місто разом з редакцією, а продовжив видавати газету в інтересах агресорів.Співробітники спецслужби задокументували кілька випусків газети, в яких зловмисник публікував необхідні загарбникам наративи. Ідейний прихильник "русского мира" тісно співпрацював з представниками держави-агресора та окупаційною адміністрацією.

На сторінках видання він висвітлює та розповсюджує неправдиву інформацію щодо обстрілів території м. Попасна військовослужбовцями ЗСУ, підготовки до проведення незаконного референдуму на тимчасово окупованій території регіону, переходу системи освіти на стандарти країни-агресора.

Другий з-поміж виявлених Службою безпеки України колаборантів — житель Біловодська, чоловік на ім'я Олексій Чумак. Він відомий як співзасновник єдиної районної газети "Вісти Біловодщини". Після окупації селища він добровільно одразу погодився на співпрацю з російською владою, відновив випуск газети, а також публічно закликав мешканців регіону голосувати на референдумі за приєднання так званої "ЛНР" до складу Російської Федерації. До його функцій входило, зокрема проведення пропагандистської роботи серед місцевих мешканців.

Зловмисник виступив з антиукраїнською промовою "Все мы россияне, поэтому нам необходимо держаться всем вместе и быть одной страной! Горжусь республикой, иду на референдум!".

Зараз колаборант очолює "відділ внутрішньої та інформаційної роботи адміністрації Біловодського району ЛНР".

За вчинене колаборантам загрожує позбавлення волі на строк до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до п’ятнадцяти років та з можливою конфіскацією майна.