За забезпечення вивезення українського зерна до РФ підозрюється директор агрофірми з Луганщини. Йому повідомлено про підозру в колабораційній діяльності.

Про це розповіли в Луганській обласній прокуратурі.

За даними слідства, підозрюваний ‒ мешканець села Крейдяне Старобільського району, який у 2006-2012 роках був головою Новолимарівської сільської ради та членом забороненої "Партії регіонів".

Крім того, чоловік керував однією з найбільших агрофірм району з вирощування зернових та масляничних культур ‒ "Калмичанка".

На початку березня 2022 року під час окупації території Луганщини підприємець переоформив фермерське господарство відповідно до російського законодавства, щоб сплачувати податки в казну держави-агресора.

У прокуратурі розповіли, що впродовж року чоловік заключав договори складського зберігання продукції з іншими псевдофірмами та господарствами, підпорядкованими "міністерству сільського господарства та продовольства ЛНР".

Також чоловік отримав висновок від "Ростовського філіалу федеральної державної бюджетної установи «Федеральний центр оцінки безпеки та якості зерна та продуктів його переробки»", що дозволило йому вирощену та зібрану зернову продукцію врожаю 2022 – 2023 років вивозити автомобільним транспортом до РФ.

За протиправні дії йому загрожує позбавлення волі на строк до п’яти років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до п’ятнадцяти років та з конфіскацією майна.