Доступність дошкільної освіти є однією з найактуальніших проблем для батьків. Особливо гострою вона стала для тих, хто був змушений покинути своє місце проживання.

26 вересня 2023 року Кабмін прийняв Постанову №1022, якою були внесені зміни в Положення про заклад дошкільної освіти. Що змінилося для внутрішньо переміщених діток, розповів Юридичний порадник.

1. Передбачено, що в умовах воєнного стану в державних закладах дошкільної освіти для тимчасово відсутніх дітей можуть створюватися окремі різновікові групи з метою збереження місця здобуття дошкільної освіти.

Тобто, для того щоб не закривати садочок, заклад дошкільної освіти може створити окремі різновікові групи.

2. Вихованці, які були вимушені змінити задеклароване/зареєстроване місце проживання та/або залишити попереднє місце здобуття дошкільної освіти, в умовах воєнного стану за заявою одного з батьків (законного представника) переводяться на період їх відсутності до складу окремої різновікової групи закладу дошкільної освіти.

При цьому батьки мають можливість подати таку заяву будь-яким доступним засобом зв'язку: листом, електронною поштою, навіть за допомогою телефонного дзвінка.

Якщо ж зв’язок з батьками або іншими законними представниками дитини відсутній і така дитина не відвідує заклад дошкільної освіти протягом 2-ох місяців, її переводять до складу окремої різновікової групи до закінчення або скасування воєнного стану.

Зверніть увагу: дитину не відраховують.

3. На вільні місця тимчасово відсутніх дітей у групах, які працюють, можуть зараховуватися інші дітки.

4. У разі повернення вихованця до задекларованого/зареєстрованого місця проживання батьки (законні представники) можуть подати заяву про переведення дитини зі складу окремої різновікової групи до складу групи, що функціонує, відповідно до віку.

Якщо ж у групі, яка функціонує відповідно до віку, на час повернення вихованця немає вільних місць, за згодою батьків (законних представників) таку дитину переводять до іншого державного закладу дошкільної освіти.

У будь-якому разі, керівник та/або керівник закладу дошкільної освіти зобов’язаний забезпечувати на веб-сайті закладу дошкільної освіти відкритий доступ до інформації щодо вільних місць.

5. Доступ до укриттів у державних закладах дошкільної освіти під час здійснення освітньої діяльності надається виключно для учасників освітнього процесу.

За словами юристів, такі зміни дозволяють забезпечити здобуття дошкільної освіти вихованцями, які в особливих умовах перебувають в Україні та за її межами, а також зберегти місця для дітей, які тимчасово відсутні у зв’язку з війною.

А доступність до укриттів в закладах дошкільної освіти під час освітнього процесу лише для учасників освітнього процесу сприяє створенню безпечного освітнього середовища, адже на практиці часто складається ситуація, коли в обладнане укриття садочка приходять люди з вулиці чи навколишніх будинків і, відповідно, працівники закладу освіти не можуть бути впевнені в наявності необхідних вільних місць для своїх вихованців.