Допомогу за прихисток ВПО отримують власники житла, які безкоштовно надають його для проживання переселцям.

Про це в інтерв'ю ТРИБУН розповіла засновниця проєкту "Прихисток", народна депутатка України Галина Янченко.

Так, держава компенсує власнику житла 14,77 грн за кожен день проживання тимчасово переміщеної людини. У жовтні 2022 року, завдяки фінансовій допомозі міжнародних організацій (в даному разі Міжнародного комітету Червоного Хреста), сума компенсації для власників житла була збільшена вдвічі. В опалювальний період – з 1 жовтня 2022 року до 31 березня 2023 року – вона становила 30 грн на одну людину за день або близько 900 грн на місяць.

Для того, щоб отримати компенсацію, власнику житла необхідно зробити 2 кроки.

Зареєструвати своє житло на сайті Прихисток (prykhystok.gov.ua) у розділі оголошень. 
Подати заяву з інформацією про всіх розміщених ВПО до виконавчого комітету сільської, селищної, міської ради або ЦНАПу за місцем розташування житла. Такі списки необхідно подавати до 5 числа кожного місяця.
Виплата компенсацій проводиться щомісяця до 20 числа. Зараз програма фінансується лише коштами міжнародної технічної допомоги, а тому є затримки виплат.

За словами Галини Янченко, від початку дії програми заявки на отримання компенсації подали 1,2 млн людей.

"Тобто така кількість людей надала своє приватне житло для безкоштовного проживання у ньому переселенців. Це просто неймовірні цифри, які говорять про те, що українці – неймовірно добрі, людяні та чуйні", – зазначила депутатка.