Юридичний порадник для ВПО розповів про можливість відновити отримання допомоги на проживання у разі повернення з-за кордону чи після повторної евакуації.

Відповідно до законодавства, з 1 серпня 2023 року допомога призначається на шість місяців внутрішньо переміщеній особі, яка вперше звернулася за призначенням допомоги, та виплачується щомісяця ВПО або уповноваженій особі.

Ключовим моментом, за словами юристів, у цій ситуації є звернення за допомогою вперше.

Тобто, якщо людина раніше отримувала допомогу і або самостійно скасувала її у зв'язку з виїздом за кордон чи з поверненням до покинутого місця проживання, або їй було припинено виплату допомоги після проведення перевірки – вона не може претендувати на її отримання знову.

В той же час, за законодавством, допомога призначається внутрішньо переміщеним особам, які перемістилися (повторно перемістилися) з територій, включених до переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затвердженого Мінреінтеграції, щодо яких не визначено дати завершення бойових дій (припинення можливості бойових дій) або тимчасової окупації.

Наприклад, з початком повномасштабного вторгнення людина перемістилася з Харкова, оформила довідку ВПО, але допомогу на проживання не отримувала. Згодом повернулася додому, але через часті обстріли вирішила повторно переміститися.

Така людина буде вважатися такою, що повторно перемістилася, і зможе отримувати допомогу на проживання ВПО, оскільки звернеться за нею вперше. Але якщо людина раніше отримувала допомогу, факт повторного переміщення не матиме значення, бо ключовим моментом є звернення за допомогою вперше.

Якщо особа з початком війни виїхала за кордон, а тепер повернулася в Україну: чи зможе вона отримувати допомогу?

На сьогоднішній день – ні.

Відповідно до законодавства, допомога внутрішньо переміщеній особі не призначається, якщо вона на дату звернення по допомогу перебувала за межами території України більш як 30 календарних днів підряд.

Виняток становлять ситуації, якщо людина перебувала за кордоном:

- у службовому відрядженні,

- з метою оздоровлення дітей,

- на стажуванні,

- на лікування або реабілітації,

- у зв'язку з хворобою,

- у зв'язку зі смертю членів своєї сім’ї та родичів,

- доглядаючи за хворою дитиною віком до 18 років,

- перебуваючи у закладах охорони здоров’я, судових та правоохоронних органах,

і може підтвердити це документально.

У такому разі після повернення з-за кордону можна оформити допомогу на проживання.

Зверніть увагу: нещодавно Ірина Верещук повідомила про розробку проєкту Постанови Кабміну для підтримки громадян, які отримали притулок в інших державах, але повернулися в Україну. Передбачається, що ті, хто вперше звертається за призначенням виплат ВПО, матимуть право на їх отримання через 15 днів після повернення.