СБУ сформувала доказову базу щодо сімох колаборантів, які обіймають керівні посади у ворожих "адміністраціях" на Луганщині. Про це повідомляє 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.

Серед них – бойовик, який з 2014 р. воював проти Збройних Сил України та перебував у розшуку у зв’язку з участю в терористичній організації та незаконних збройних формуваннях. У 2022 р. брав участь у бойових діях під Сєвєродонецьком, Рубіжним, Попасною та Лисичанськом. У липні минулого року його було призначено так зв. "и.о. главы администрации г.Лисичанска ЛНР".

Фігурантами кримінальних проваджень стали колишня працівниця Пенсійного фонду України та екс-керівниця відділу соціального забезпечення Станично-Луганської ВЦА.

Вони погодились на пропозиції окупантів очолити відділення так званого "пенсионного фонда ЛНР" та "управления социальной защиты населения" в окупаційній адміністрації Станично-Луганского району.

Також задокументовано, що мешканка Старобільська невдовзі після окупації міста добровільно працевлаштувалася в так звану "администрацию Старобельського района ЛНР" і наразі керує "управлением труда и социальной защиты населения".

Колишня головна спеціалістка управління освіти Сєвєродонецької міської ВЦА зробила вибір на користь "кар’єрного росту" і отримала в "адміністрації" Сєвєродонецька посаду "заступника начальника відділу освіти".

Встановлено, що на призначення керівниками відділів в "адміністраціях" Сватівського та Марківського районів свідомо погодились інженер-програміст із Лисичанська та підприємець із Марківки. Вони керують так званими "відділами забезпечення життєдіяльності" сіл Мілуватка та Бондарівка.

Наразі зловмисники співпрацюють з окупантами, виконують організаційно-розпорядчі функції та сприяють загарбникам в утвердженні режиму окупації території Луганської області.

Їм повідомлено про підозру в колабораційній діяльності за ч. 5 ст. 111-1 Кримінального кодексу України.

Розслідування у справах завершено. Матеріали перебувають на розгляді в судах.

Правопорушникам загрожує до 10 років позбавлення волі, позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю та конфіскація майна.