На Луганщині перейменуванню підлягають 38 населених пунктів, згідно із Законом України "Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії". Про це повідомили в ЛОВА.

Так, 27 липня 2023 року набуває чинності закон, який визначає злочинною та засуджує російську імперську політику, забороняє пропаганду російської символіки та визначає порядок її усунення з публічного простору. 

У встановленому законодавством порядку мають бути перейменовані назви топонімів, установ, організацій, підприємств на честь осіб, які: були на керівних посадах у держструктурах, війську та партіях; працювали у радянських органах держбезпеки всіх рівнів; публічно, зокрема в мистецьких творах чи медіа, підтримували, глорифікували або виправдовували російську імперську політику, закликали до русифікації чи українофобії.

А також топоніми, що знаменують події, пов’язані з утіленням російської імперської політики, назвами російських міст та інших географічних, історичних та культурних об’єктів рф.

Також експертною радою Міністерства культури та інформаційної політики України під час проведення перейменувань топонімів населених пунктів рекомендовано розглянути можливість заміни таких назв топонімів: Юрій Гагарін; Олександр Пушкін; Іван Мічурін; Валерій Чкалов; Максим Горький; Михайло Лермонтов; Олександр Суворов; Володимир Маяковський; Олександр Матросов; Володимир Комаров.