Росіяни, імовірно, перенесуть дату проведення "референдумів" щодо анексії окупованих територій України.

Про це повідомляє у звіті за 10 серпня Інститут вивчення війни (ISW).

Зазначається, що окупаційна влада припинила посилатися на 11 вересня як дату проведення фіктивних російських плебісцитів про приєднання окупованих територій до рф.

Поки що дата залишається невизначеною. Окупаційна влада вжила заходів, щоб мати можливість проводити фіктивні референдуми у будь-який час, зокрема з використанням "онлайн-голосування" та "опитування" місцевого населення "від дверей до дверей".

На думку експертів ISW, примусова паспортизація, рублізація, "фільтрація" та інші заходи "інтеграції", уже здійснювані на окупованих територіях, значно шкідливіші для України, ніж "референдуми".

Водночас анексія ускладнює можливість врегулювання війни шляхом переговорів на будь-яких умовах, які могла б прийняти Україна та захід, що свідчить про те, що кремль не має намірів закінчувати війну без капітуляції України, вважають в ISW.

Крім того, на тлі гострої нестачі живої сили в центральній частині Росії стартувала кампанія з рекрутизації "добровольців" в Орловській області.

"Орловська область сформує новий добровольчий батальйон для відправлення на Донбас",- зазначається у документі із посиланням на останню заяву губернатора області.

Місцева влада заявила, що прийматиме у підрозділ осіб за бажанням від 18 до 60 років, пообіцявши "добровольцям" по 250 тисяч рублів при підписанні контракту на три місяці.

Також голова Чечні Рамзан Кадиров оголосив про готовність перекинути в Україну до 9 тисяч військових, а також що 10 тис. резервістів "чекають свого часу".

Водночас зазначається, що посольство Узбекистану в Росії попередило узбецьку діаспору, що будь-яка форма участі в російському вторгненні каратиметься ув’язненням до десяти років. Посольство нагадало, що узбецьке законодавство забороняє громадянам бути найманцями в бойових діях, і попередило узбеків уникати будь-яких провокацій.