У зв'язку з нововведеними правилами виплат допомоги для внутрішньо переміщених осіб, постає питання, чи можна відновити надходження коштів після повернення з-за кордону. 

Відповідь на це дав юрист БФ "Право на захист".

Допомогу припиняють і поновлюють залежно від вашого перебування за кордоном та інших обставин:

  1. Якщо вас відомо повернули до вашого попереднього місця проживання або ви виїхали за кордон на постійне проживання, то вам припиняють виплачувати допомогу починаючи з місяця, що настає за місяцем, коли ця інформація стала відомою. Також, якщо ви перебували за кордоном більше 30 днів підряд або більше 60 днів у сумі протягом останніх шести місяців, то вам також припиняють виплату допомоги, якщо немає обгрунтованих причин для подовження цього терміну.
  2. Виплату допомоги можна поновити, якщо ви відповідаєте критеріям, зазначеним у пунктах 7 і 8 цих правил. Поновлення можливе, якщо ви звернетесь за ним протягом 30 або 90 календарних днів (з обґрунтованими причинами) після припинення виплати.
  3. Якщо ви залишили країну за обумовленими причинами, такими як службове відрядження, оздоровлення дітей, стажування, лікування, смерть родичів або інші обставини, які підтверджуються документами, вам можуть поновити виплати після підтвердження цих обставин.
  4. Міністерство фінансів проводить перевірку для осіб, які перебували за кордоном більше 30 днів підряд станом на 15 липня 2023 року. Якщо ви перебували за кордоном понад 30 днів підряд і не повернулися станом на 1 серпня 2023 року, то вам не продовжують виплату допомоги.
  5. Допомога призначається на шість місяців внутрішньо переміщеній особі і виплачується щомісяця. Якщо ви перший раз звернулися за допомогою, то вам можуть її призначити.
  6. Допомогу не призначають, якщо ви перебували за кордоном більше 30 днів підряд, і цей період не включає дні службового відрядження, оздоровлення, стажування, лікування, смерть родичів, догляд за хворою дитиною, перебування у закладах охорони здоров'я, судових або правоохоронних органах, якщо це підтверджено документально.
  7. Якщо у вас є обґрунтовані причини для подовження перебування за кордоном понад 30 календарних днів підряд або більше як 60 календарних днів сукупно протягом шести місяців, ви можете звернутися з відповідною заявою та документами для продовження терміну. У такому разі термін перебування за кордоном може бути збільшено до 60 днів підряд або 90 днів сукупно, і виплата допомоги поновлюється.
  8. Правила не передбачають повторного звернення за допомогою, якщо вас позбавили виплат через законні причини та відсутні обставини, які дозволяють знову звернутися за допомогою.