Учора, 16 травня, у Кіровському суді м. Копивницький відбулася заключна стадія судового розгляду справи мера Рубіжного Сергія Хортіва, обвинуваченого у колабораціонізмі.

Про це повідомляє Гречка.

Так, на судове засідання за головування Руслана Бурка прибула Яна Бойко, адвокатка, залучена за контрактом із Центром безоплатної правової допомоги. Через онлайн-зв'язок був присутній Андрій Ткачук з Луганської обласної прокуратури. Судове засідання провели без Сергія Хортіва, бо наразі він перебуває на тимчасово окупованих територіях.

«Хортів обвинувачується у тому, що у березні 2022 року, перебуваючи у Рубіжному, з особистих мотивів та бажання отримати владу, погодився на пропозицію окупаційної адміністрації держави-агресора РФ та представників незаконних збройних формувань так званої «ЛНР». Він обійняв посаду керівника окупаційної адміністрації Рубіжного», - зазначив Ткачук.

Обвинувачення за іншою статтею стосується публічної підтримки колишнім очільником міста дій РФ. Хортів заявив, що у війні винні США та Європа, а в Україні буцімто панує «фашизм».

Прокурор просив призначити покарання у вигляді позбавлення волі на 10 років з конфіскацією. Додатково Ткачук просив про заборону обіймати посади в органах влади на 15 років.

Адвокат Яна Бойко відзначила, що жодного разу не бачила підзахисного і не могла узгодити із ним позицію по справі.

«Звісно, ми не погоджуємося ні з обвинувальним актом, ні мірою покарання. Ні мені, ні суду достеменно не відомо, чи вчиняв він ці дії без примусу. Свідки просто характеризували Хортіва без конкретних фактів, які б свідчили про його винуватість. Вважаю, що не можна виносити обвинувальний вирок», - сказала адвокатка.

Видання Гречка зазначає, що жодна зі сторін не оголосила репліки чи останнє слово. Відтак після завершення дебатів суддя пішов до нарадчої кімнати та невдовзі оголосив вирок.

Суд визнав Сергія Хортіва винним та призначив підсумкове покарання у вигляді 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Також йому заборонено обіймати посади в органах влади протягом 15 років. Відбувати покарання він буде у разі затримання. Наразі триває строк на апеляційне оскарження.