У Донецькій ОВА планують переглянути договір із церквою Московського патріархату про безстрокове використання святині. 

Про це в інтерв’ю УНІАН повідомив очільник області Павло Кириленко. 

На території Донеччини саме Московський патріархат користується переважною кількістю культових релігійних споруд. З урахуванням того, що на території області більшість вірян належали саме до Московського патріархату, від Донецької ОВА було надано максимальне сприяння, щоб богослужіння проходили спокійно, щоб люди розуміли, що не буде конфліктів, що влада націлена на максимальне сприяння переходу людей до Православної церкви України.

“Якщо брати Святогірську лавру, я знаю багато нюансів, як священнослужителі поводили себе і яка була ситуація там під час російських обстрілів. Про це точно ще буду казати після нашої перемоги”, – зазначив начальник адміністрації. 

Також він повідомив, що йому відомо про факти підтвердження співпраці священнослужителів Московського патріархату зі спецслужбами Російської Федерації.

Юридично Святогірська лавра ще не перейшла до Православної церкви України.

“Є з юридичної точки зору різниця в оформленні документів і права власності у Святогірській лаврі. Якщо порівнювати, наприклад, з Києво-Печерською лаврою, то за моєю інформацією, добровільно переходити священнослужителі Святогірської Лаври не збираються. Усі необхідні документи до Мінкульту і   правоохоронних органів ми надали. Там за документами передача майнових комплексів, яка проходила, коли Донеччину ще очолював Янукович, була складним процесом. Але я як людина, яка добре розуміє законодавство, вважаю, що повинно все бути зроблено за законом, по честі і совісті. Цей церковний процес переходу тривалий, ним займаються. Ми в повній комунікації з профільним міністерством, і все, що необхідно, звичайно, ми дамо і будемо сприяти цьому”, – повідомив Кириленко.