До юристів БФ "Право на захист" у телеграм-каналі "Юридична допомога" звернувся чоловік з таким запитом: "Підкажіть, будь ласка, я і двоє малолітніх дітей-ВПО отримаємо тільки 2000 і 3000 грн ,чи можу я оформити ще якусь грошову допомогу?"

За словами правозахисників, такій родині можна оформити допомогу для малозабезпечених сімей.

Малозабезпечена сім’я — це сім’я, яка з поважних або незалежних від неї причин має середньомісячний сукупний дохід, нижчий від прожиткового мінімуму для сім’ї.     

Юристи зазначають, що право родини на допомогу залежить не лише від доходів, але і від її майнового стану, зайнятості працездатних членів сім’ї та інших факторів.             
            
Державна соціальна допомога малозабезпеченим сім’ям — щомісячна допомога, яка надається малозабезпеченим сім’ям у грошовій формі в розмірі, що залежить від величини середньомісячного сукупного доходу сім’ї. Вона призначається і виплачується малозабезпеченим родинам, які постійно проживають на території України.
            
Виплати призначаються на шість місяців з місяця звернення. Призначення і виплата соціальної допомоги здійснюється підрозділом соціального захисту населення за місцем реєстрації уповноваженого представника малозабезпеченої сім’ї.              
            
Розмір державної соціальної допомоги визначається як різниця між прожитковим мінімумом для родини та її середньомісячним сукупним доходом. До стабілізації економічного становища в Україні розмір державної соціальної допомоги визначається з урахуванням рівня забезпечення прожиткового мінімуму. Рівень забезпечення прожиткового мінімуму встановлюється виходячи з можливостей Державного бюджету України і затверджується одночасно з прийняттям закону про Державний бюджет України на відповідний рік.             
Розрахунок відбувається на підставі довідки і декларації про доходи та майновий стан осіб, які звернулися за призначенням допомоги по малозабезпеченості.        

Для обчислення доходу відповідно до методики розрахунку та перевірки на наявність обмежень щодо призначення допомоги для малозабезпечених, треба звернутися до УСЗН за місцем фактичного проживання.             

Для цього необхідні такі документи:
- документ, що посвідчує особу уповноваженого представника сім’ї;
- довідка про склад сім’ї;
- декларація про доходи та майно осіб, які входять до складу сім’ї (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім’ї);
- довідка про наявність та розмір земельної частки (паю).