Українські біженці, які зараз проживають за кордоном, зможуть оформити виплати для переселенців після повернення назад у країну.

Про це повідомила перша заступниця міністра соціальної політики України Дарина Марчак в ефірі національного телемарафону, передає "РБК-Україна"

"Зараз ми уточнюємо в проекті постанови врегулювання уряду так, аби не було ніяких спірних питань, аби всі громадяни при поверненні за кордону і які не мають місця проживання внаслідок руйнування будинку, або якщо житло знаходиться на окупованій території чи в зоні бойових дій, то ці громадяни так само мають право на призначення виплат для ВПО" - йдеться у заяві.

За її словами, ця допомога буде надаватись до моменту, коли родина зможе знайти роботу та орендувати житло.

"Ми вносимо зміни, що родина яка повертається із-за кордону, вона зможе звернутись за виплатами протягом 15 днів після повернення. Таку норму передбачаємо, аби убезпечити від міграції, коли людина приїжджає на вихідні, потім виїжджає у Європу і таким чином зберігає право на виплати в обох країнах одночасно", - сказала Марчак.

Вона уточнила, що сама процедура подачі заяви на виплати для ВПО не змінюється - треба звертатись до управлінь соцзахисту, або через "Дію" подати заявку і після опрацювання всіх документів виплати будуть призначені.