На початку повномасштабної війни Уряд дозволив виписувати і відпускати "Доступні ліки" за паперовим рецептом задля безперешкодного доступу до життєво необхідних ліків. Нещодавно Уряд ухвалив постанову, фактично повернувши вимоги довоєнного стану. 

Про це повідомляє голова Комітету ВР з питань здоров’я нації Михайло Радуцький у своєму Telegram-каналі.

Як зазначає Михайло Радуцький, у зоні активних бойових дій та тимчасово окупованих територій, медики зможуть і надалі виписувати пацієнтам паперові рецепти, а аптеки їх погашати. Але на решті території України електронна система охорони здоров’я працює стабільно, тому лікарі зможуть створювати електронні рецепти, а пацієнти погашати їх в аптеках.

Також на прохання пацієнта лікар може роздрукувати інформаційну довідку, що містить інформацію про рецепт. Це дозволить людям, які мають складнощі у користуванні телефоном, і надалі користуватися програмою ”Доступні ліки”.

 За програмою "Доступні ліки" українці можуть отримати безоплатно або з частковою доплатою препарати за напрямками: серцево-судинні захворювання, діабет ІІ типу, хронічні захворювання нижніх дихальних шляхів (зокрема бронхіальна астма), інсулінозалежний та нецукровий діабет, хвороба Паркінсона, розлади психіки й поведінки, епілепсія, імуносупресивні препарати для людей у посттрансплаційному періоді.