Російська влада заохочує російських окупантів до сексуального насильства щодо цивільного населення на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

Таку заяву зробили в Луганській обласній військовій адміністрації.

Наразі поліція Луганщини вже розпочала розслідування лише за трьома такими відомими випадками. Такі злочини вкрай складно документувати, оскільки мешканці Луганської області вже півтора року знаходяться в російській окупації. 

"Злочини сексуального характеру – дуже чутлива тема для постраждалих. А тому після деокупації на нас чекає багато роботи. Ті люди, які першими працюватимуть на нашій території мають повернути громадянам відчуття безпеки та завоювати великий кредит довіри", - дописали в адміністрації.

Разом з тим, у пресслужбі повідомили про створення методичних рекомендацій щодо поводження із постраждалими від сексуального насильства внаслідок воєнної агресії РФ в Україні під час проведення стабілізаційних заходів та слідчих дій.

"Зі свого досвіду роботи в правоохоронних органах та участі в бойових діях знаю, наскільки складно зібрати доказову базу, задокументувати та встановити такі факти. Луганчани вже півтора року знаходяться в окупації, і першочерговим завданням тих людей, які працюватимуть на звільнених територіях, буде повернути відчуття безпеки постраждалим та отримати великий кредит довіри від людей. Ігнорувати чи недопрацювати в таких випадках – неприпустимо. Ворог має знати, що за кожне вчинене свавілля злочинець понесе відповідальність. Ми знайдемо та покараємо кожного", - наголосив голова обласної державної – начальник обласної військової адміністрації Артем Лисогор.

Посібник розроблений за рекомендаціями Урядової уповноваженої з питань гендерної політики Катерини Левченко, Офісу Віце-прем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, Українського жіночого фонду, Національної академії СБУ, Інформаційно-консультативного жіночого центру спільно з міжнародними та громадськими організаціями, які дотичні до питання протидії всім видам насильства.