Останніми місяцями були внесені зміни в правила призначення допомоги внутрішньо переміщеним особам.

Детальніше про це розповів юрист на телеграм-каналі "Юридична допомога "Право на Захист"". 
    
Так, 15 липня 2023 року було змінено підходи до призначення і виплати допомоги ВПО.

Зокрема, допомога на проживання переселенцям стала строковою виплатою. ВПО, які вже отримували допомогу станом на 1 серпня, будуть отримувати її ще 6 місяців (окрім випадків, коли з 1 вересня за результатами верифікації встановлено, що вони не мають права на допомогу).
    
При призначенні допомоги враховується майновий стан заявника, а з 1 вересня щодо тих, хто отримував допомогу на проживання ВПО, почали проводити так звану верифікацію – перевірку відповідності “майновим” критеріям призначення допомоги.

Верифікація проводиться Мінфіном шляхом перевірки інформації про особу в державних електронних інформаційних ресурсах. У свою чергу Мінфін передаватиме результати Мінсоцполітики для подальшої обробки.    

З 1 вересня припинена виплата ВПО, які:             
- придбали транспортний засіб, з року випуску якого минуло менше 5 років (крім мопеда або причепа). Із правила передбачена ціла низка винятків. Як приклад можна навести придбання авто особами з інвалідністю І або ІІ групи, багатодітними сімʼями – їм виплати не припинять;         
- придбали на суму, що перевищує 100 000 грн:            

земельну ділянку;            
квартиру (будинок);            
інше нерухоме майно;            
цінні папери;            
інші фінансові інструменти;             
віртуальні активи;             
інші товари довгострокового вжитку;            
іноземну валюту;            
банківські метали;            
одноразово оплатили будь-які роботи чи послуги на таку суму.            
- мають на депозитному банківському рахунку кошти або облігації внутрішньої державної позики, строк погашення яких настав або визначений моментом пред’явлення вимоги, у загальній сумі, що перевищує 100 000 грн;    
- мають у власності придатне для проживання житло площею не менше 13,65 м кв. на 1 члена сімʼї на території, не включеній до Переліку громад які знаходяться в зоні бойових дій.  Тобто, якщо площа житла перевищує 13,65 квадратних метрів на члена сім'ї, то виплати мають скасувати.

Верефікація – це фізичний процес, і блокування може відбутись не тільки в вересні а й у іншому місяці.