14 боєвиків “ДНР” судитимуть за фактами вчинення державної зради та участі у терористичній організації.

Про це повідомила Донецька обласна прокуратура.

Обвинувачені, підтримуючи російську збройну агресію, перейшли на бік окупантів, зокрема, вступивши до “114-ї окремої гвардійської мотострілкової Єнакієво-Дунайської бригади”, “окремого батальйону управління та охорони генштабу ДНР”, “3-го окремого батальйону спецпризначення”, “козачого союзу “область війська донського”.

Половина з них з 2014 року воювала проти України в зоні проведення АТО/ООС та в АР Крим, а після повномасштабного російського вторгнення й в інших областях. Вони штурмували позиції наших військових та обстрілювали населені пункти Бахмутського, Волноваського та Покровського районів.

Однак пішли на фронт за “ідею” не всі. Так, один з них погодився вбивати українців за 15 тис. рублів на місяць, а чоловік на прізвисько “Айтішник” – майже за два роки заробив понад 5,5 млн рублів, що в гривневому еквіваленті – понад 2 млн.

Найбільш вмотивованими виявилися військовослужбовець на позивний “Спорт” та 22-річний “Беляш”. Перший поїхав до Грозного Чеченської республіки РФ, аби підписати контракт з підрозділом “Ахмат”.  Другий – став снайпером та брав участь в боях у Маріуполі та  Херсоні.

Обвинувачених військових затримали українські військові під час контрнаступу. Наразі вони перебувають під вартою. Максимальне покарання для п’ятьох – 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна, ще дев’ятеро – претендують на довічне ув’язнення.