Понад місяць тому уряд зобов’язав фахівців Національної соцслужби перевіряти, чи живуть люди, які зареєстровані як ВПО, за вказаною ними адресою. Мета - запобігти безпідставному та незконому отриманню переселенцями виплат від держави. Як мають відбуватися перевірки і чи перевіряють ВПО, які зареєстровані у Донецькій області, повідомляє "Суспільне".

Через небезпеку та проведення евакуації населення на Донеччині вибіркові перевірки фактичного місця проживання внутрішніх переселенців не проводять, повідомили у відповідь на запит журналістів у головному управлінні Національної соціальної сервісної служби України у Донецькій області.

"У зв’язку з проведенням бойових дій та загостренням ситуації на території Донецької області працівники Головного управління були евакуйовані у більш безпечні місця та виконують свою роботу в дистанційному режимі. Тому на території Донецької області вибіркові перевірки не проводяться", - пояснили у службі.

За останніми даними Донецької ОВА, у інших, більш безпечних, регіонах України офіційно зареєстровані пів мільйона внутрішніх переселенців з Донеччини. До них можуть прийти за місцем реєстрації представники регіональних підрозділів Національної соцслужби. Перевірки - вибіркові. Наприклад, на Рівненщині, де зареєстровані 40 тисяч переселенців, на початку листопада перевірили 211 людей, які зареєструвались як внутрішньо переміщені особи, 98 з них - жили не за вказаними адресами.

Для того, щоб уникнути непорозумінь під час перевірок, спеціалісти головних управлінь Нацсоцслужби отримали рекомендації:

усі спеціалісти повинні мати при собі службове посвідчення;
при спілкуванні з переселенцями спеціаліст повинен спочатку представитись, пред’явити посвідчення, назвати своє прізвище та повну посаду, вказати мету візиту;
для того, щоб пересвідчитися, чи дійсно за вказаною адресою проживає відповідна людина, попросити у неї документи, які підтверджує особу та статус;
скласти офіційний акт про перевірку.
"За відсутності людини за фактичним місцем перебування, посадовець відзначає це в акті. А також на відповідній адресі залишає повідомлення про необхідність переселенцю прийти в територіальний орган соцзахисту за місцем проживання протягом 10 календарних днів та пройти ідентифікацію", - йдеться у повідомленні.

Як пояснили в управлінні, якщо цього не зробити, то з наступного місяця виплати державної допомоги на проживання припиняються.

Якщо переселенці не з’явилися через поважні причини, вони можуть знову звернутися для призначення виплат, зазначають в головному управлінні Національної соціальної сервісної служби в Донецькій області.