Контррозвідка Служби безпеки затримала ще одну агентку фсб, яка розвідувала місця базування ЗСУ на Донеччині. Про це повідомляє СБУ.

Насамперед фігурантка намагалась виявити і передати агресору локації особового складу та важкого озброєння ЗСУ поблизу передової в районі Бахмута. У зоні особливої уваги агентки були підрозділи українських військ на бронеавтомобілях, у тому числі типу Bushmaster.

Щоб отримати розвіддані, російська агентка об’їжджала прифронтові населені пункти і приховано фотографувала «потрібні» об’єкти. Отримані відомості вона передавала через месенджер своєму куратору – кадровому співробітнику фсб, що перебуває на тимчасово окупованій частині території на сході України.

Розвідінформація була потрібна загарбникам для підготовки ракетно-артилерійських ударів по місцях дислокації підрозділів ЗСУ.

Фігурантку було затримано «на гарячому» - коли вона намагалась виявити і сфотографувати пункт можливого базування українських захисників. У неї вилучено телефон, який вона використовувала у розвідувально-підривній діяльності на користь рф.

За даними слідства, зловмисницею виявилась мешканка Костянтинівки, яку ще наприкінці 2022 року дистанційно завербувала російська спецслужба. У поле зору агресора жінка потрапила через свою антиукраїнську активність у чатах прокремлівських Телеграм-каналів.

Для збору розвідданих у різних локаціях зрадниця використовувала громадський транспорт, а для конспірації – постійно змінювала маршрути. За виконані завдання російська агентка отримувала від фсб грошову «винагороду».

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили фігурантці про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України. Їй загрожує довічне ув’язнення.