Луганська обласна прокуратура заочно повідомила про підозру дев’ятьом колишнім освітянам області у колабораційній діяльності. Йдеться про працівників навчальних закладів Старобільщини, Сватівщини та Щастинського району.

Про це повідомила Луганська обласна прокуратура.

З весни 2022 року при окупаційній владі РФ підозрювані очолили заклади освіти: “Кононівський НВК” та “Литвинівський НВК”, “Станично-Луганську середню школу с. Нижньотепле”, “Шульгинську середню школу”, “Муратівську школу”, “Шарівську школу № 17”, “Станично-Луганську гімназію с. Широкий”, “Лизинську школу № 6”, “Старобільський коледж” та “Луганський державний педагогічний університет”.

Підозрювані впроваджували в навчальний процес російські стандарти освіти. Оновили програму викладання із використанням російських підручників та змінили форму оцінювання на 5 бальну систему.

Також правоохоронці скерували до суду обвинувальні акти стосовно ще трьох псевдоосвітян – директорів так званих “Михайлюківської основної школи”, “Новорозсошанської середньої школи” та “Білокуракинської школи №1”.

Фігуранти співпрацюють з пропагандистськими медіа й на камери висловлюють вдячність російським «волонтерам» та представникам окупаційних адміністрацій “ЛНР”.