Збройні сили України перебувають у хорошій позиції для контрнаступу. США працювали з ними над планом операції.

Про це заявив головнокомандувач збройних сил США в Європі генерал Крістофер Каволі, повідомляє CNN.

"Згідно з моделюванням, яке ми дуже ретельно провели з ними, українці перебувають у хорошій позиції", - сказав він до Комітету збройних сил Палати представників Конгресу США.

Каволі також сказав, що сухопутні сили Росії сьогодні більші, "ніж вони були на початку конфлікту", незважаючи на численні втрати у війні проти України.

"Російські сухопутні сили деградували внаслідок цього конфлікту, хоча сьогодні вони більші, ніж на початку конфлікту", - заявив Каволі.

Крім того, за його словами, крім сухопутних сил Росія має інші ресурси. ВПС "втратили дуже мало; вони втратили 80 літаків", - сказав він, зазначивши, що росіяни мають "ще 1000 винищувачів і бомбардувальників".

Проте радник очільника ОП Михайло Подоляк сумнівається у тому, що Україні поставили 98% бронетехніки, яку обіцяв Захід. 

За словами Подоляка, точні оцінки може дати лише Генштаб Збройних сил України, проте названі представником НАТО цифри, швидше, завищені.

"Він виходить із певної математики, з того, що він на сьогоднішній день знає", — зазначив радник.

Коментуючи майбутній контрнаступ ЗСУ, Подоляк сказав, що зброї, коли противником є така велика країна, як Росія, ніколи не буває достатньо. Теперішні темпи передачі зброї дозволяють Силам оборони робити "певні дії" на фронті.

Він також заявив, що контрнаступ не можна сприймати як один захід. Це велика кількість дій у різних напрямках. Щобільше, можна побачити, що вже щось почало відбуватися.