Донеччина готується до опалювального сезону. Вона готова готова до зими на 90%, повідомляє Донецька ОВА.

Про підготовку до зими та опалювального періоду 2024-2025 років під час брифінгу розповідала заступник директора департаменту житлово-комунального господарства Донецької ОВА Лариса Гусева.

Через безпекову складову не мають можливості готуватись до опалювального періоду Вугледарська, Сіверська, Соледарська, Мар’їнська, Торецька, Часовоярська, Очеретинська та Званівська громади.

Через пошкодження газопроводу, енергетичних систем та активні бойові дії у Святогірській та Лиманській громаді ведеться лише часткова підготовка об’єктів до зими. Через значні пошкодження Курахівської ТЕС неможливо забезпечити централізованим теплопостачанням жителів Курахівської громади.

За словами Лариси Гусевої, до початку повномасштабного вторгнення у лютому 2022 року централізованим теплом забезпечували мешканців у 20 громадах Донеччини на підконтрольній українській владі території області. Наразі у 8 громадах нема можливості запустити централізоване тепло, у Святогірській громаді працюватиме тільки 1 котельня, а в 11 громадах планується надання централізованого теплопостачання в повному обсязі.

На випадок блекаутів генераторами забезпечені 339 об’єктів водопровідної та каналізаційної системи, насосні станції, усі котельні. До листопада генератори великої потужності мають бути надані від міжнародних гуманітарних організацій.

Забезпечення твердим паливом потребують 48220 домогосподарств у Донецькій області, ведеться робота із залучення міжнародних організацій щодо надання такої допомоги. Половина домогосподарств потребують грошової підтримки, решта – натуральної (брикети, дрова тощо).