На окупованих територіях Луганської і Донецької областей школярі шукають можливості здобути українську освіту. Попри заборони окупаційної влади паралельно навчатися у школах на підконтрольній Україні територіях, обмежений доступ до інтернет-ресурсів, існують шляхи вступу до українських навчальних закладів.

Олег Охредько, координатор освітніх програм, експерт, аналітик Центру громадянської просвіти “Альменда”, розповів, як дітям з окупації здобути українську освіту.

Найголовнішими критеріями для навчання в українських освітніх закладах з окупованих територій Луганщини та Донеччини є наявність інтернету та безпека дитини і її батьків.

Пан Охредько радить школярам два варіанти, за якими вони можуть спробувати вчитися з окупації в українській школі та отримати документи про здобуття освіти українського зразка. 

Варіант 1. Дитина може перейти на так звану “сімейну освіту”. Вона буде зарахована до школи, виконуватиме завдання, але фізично не відвідуватиме заняття. 

Варіант 2. Обрати українську школу, у якій дитина планує навчатися. Подати документи в електронному вигляді у дистанційному форматі. Можна обрати державну або приватну школу.