Служба безпеки України спільно з ДБР встановила увесь командний складу та ключових співробітників сил спеціальних операцій ЗС РФ. Їх підозрюють у вчиненні диверсій на території Євросоюзу та України, зокрема підриву арсеналу боєприпасів у Сватовому на Луганщині.

Про це повідомила Служба безпеки України.

Встановлено, що за вказівкою кремля у 2015 році представники ЗС РФ організували підрив об’єднаного складу ракетно-артилерійського озброєння ЗСУ у Сватовому на Луганщині.

За даними слідства, для підриву арсеналу російські спецпризначенці задіяли комплекс радіоелектронної боротьби “Леєр-3” з трьома дронами “Орлан-10”.

29 жовтня 2015 року це озброєння було переміщено з тимчасово окупованого Донецька на передові позиції бойовиків “ЛНР та ДНР” у район міста Первомайськ, що на Луганщині.

Звідти росіяни запустили дрони у напрямку складу ЗСУ у Сватовому. При наближенні до об’єкта російські безпілотники скинули на нього запалювальні гранати з парашутною системою. Унаслідок  влучання на складах відбулась детонація всього запасу боєприпасів, які там зберігались.

За даними СБУ до події причетні чинний командувач ЗС РФ генерал-майор Валерій Флюстіков та колишній охоронець Путіна Олексій Дюмін, який у 2014 році обіймав посаду командира спецназу російського ГРУ.

На підставі зібраних доказів обом чоловікам та ще 25 представникам сил спецоперацій РФ, а також їхнім пособникам з-поміж бойовиків “ЛНР та ДНР”, повідомлено про підозру.