Президент України Володимир Зеленський висловив переконання, що процес відновлення контролю над окупованим Донбасом може бути складнішим у психологічному плані, ніж повернення самих територій.

Про це він сказав на під час дискусії зі студентами з Миколаєва.

Він зауважив, що відновлення контролю над анексованим Кримом, ймовірно, буде менш проблематичним у порівнянні з Донбасом. Процес відновлення не обмежується лише територіальними питаннями, але також стосується психологічного повернення мешканців до української ідентичності.

"Можливо, так станеться, що території повернуться раніше, ніж сами жителі... Наприклад, у випадку з Донбасом, де люди проживають в умовах окупації протягом 10 років, це стає тривалим процесом. Це може виявитися різним. Я вважаю, що з Донбасом це складніше. Партнери колись говорили мені: повернути Крим майже неможливо, а повернути Донбас дуже складно. Проте, якщо йдеться про людей, території повертаються разом із своїми мешканцями, але це буде важко, якщо люди самі не бажають цього".

Зеленський визначив основні труднощі у ментальному поверненні жителів окупованого Донбасу через довготривалі бойові дії та існування контактної лінії на регіоні протягом десяти років. Також він вказав на наявність сепаратизму та те, що частина населення пережила війну.

"У нас є зрозумілі відносини. Навіть зараз, коли Росія веде проти нас війну, найжорсткіші сепаратисти, росіяни втікають, але місцеві залишаються. Це щось значить. Щодо Криму, там не було бойових дій, і я вважаю, що Крим чекає на повернення, а Донбас теж чекає, але буде дуже важко через окупацію та мілітаризацію цієї території", - додав він.