Суд відправив за грати агентів РФ, які шукали позиції систем ППО на Донбасі. Про це повідомила СБУ.

За даними служби, всі троє засуджених є мешканцями Донецької та Луганської областей. Зловмисники працювали на воєнну розвідку окупаційних угруповань Південного військового округу збройних сил РФ.

Насамперед зрадників цікавили місця тимчасової дислокації передових підрозділів Сил оборони на Сєвєродонецькому та Бахмутському напрямках. Також вони намагались виявити пункти базування ППО та маршрути переміщення важкої бронетехніки в районі Краматорська та у прифронтовій Дніпропетровщині.

Один зі шпигунів був на прямому зв’язку з командиром розвідувального підрозділу 100-ї окремої мотострілецької бригади російських військ.

Інший - переїхав на Дніпропетровщину, де відстежував пункти базування ППО, а також переміщення військових колон українських захисників у напрямку передової. Щоб збирати «потрібну» інформацію, він влаштувався експедитором у торговельній компанії й під виглядом робочих поїздок розвідував місцевість.

Ще один поплічник агресора був учасником російської агентурної мережі на Луганщині. У складі ворожої групи зловмисник готував «звіти» окупантам про дислокацію підрозділів Сил оборони під час боїв за Сєвєродонецьк.

Співробітники СБУ затримали всіх трьох ворожих поплічників у результаті спецоперацій навесні 2022-го та восени 2023 року.

Суд визнав зрадників винними за трьома статтями КК України:

  • ч. 1 ст. 14, ч. 1 ст. 111 (державна зрада);
  • ч. 7 ст. 111-1 (надання збройним формуванням країни-агресора допомоги у веденні бойових дій проти ЗСУ);
  • ч. 3 ст. 114-2 (несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, рух, переміщення або розміщення ЗСУ, вчинене в умовах воєнного стану).