Президент Володимир Зеленський підписав Закон, який закріплює можливість отримати компенсацію за вже виконані ремонтні роботи на пошкодженому об'єкті нерухомості. Він набере чинності з 1 січня 2024 року.

Про це повідомили в БФ "Право на захист".

Що передбачає новий Закон?

Закон вносить зміни до закріплених раніше правил надання компенсації за об’єкти нерухомого майна, пошкоджені внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією РФ проти України, та встановлює можливість надання компенсації за виконаний за власні кошти ремонт.

Так, положення Закону передбачають, що компенсація за пошкоджений об’єкт нерухомого майна надаватиметься шляхом:

1) виконання робіт, пов’язаних з будівництвом, на пошкодженому об’єкті нерухомого майна з метою його відновлення (у тому числі розроблення проектної документації на будівництво, проведення її експертизи, виконання будівельних робіт) та/або придбання будівельної продукції для виконання таких робіт;

2) надання грошових коштів шляхом їх перерахування на поточний рахунок отримувача компенсації із спеціальним режимом використання для виконання робіт, пов’язаних з будівництвом, на пошкодженому об’єкті нерухомого майна з метою його відновлення та/або придбання будівельної продукції для виконання таких робіт;

3) надання грошових коштів шляхом їх перерахування на  поточний рахунок отримувача компенсації за придбану ним будівельну продукцію та/або виконані ним ремонтні роботи на пошкодженому об’єкті нерухомого майна за власні кошти.

Що далі? 

Закон набирає чинності з 1 січня 2024 року. У місячний строк з дня його опублікування Кабінет Міністрів України має привести свої нормативно-правові акти у відповідність із Законом.

У той же час, у липні цього року Уряд вже вніс низку змін до Порядку надання компенсації для відновлення окремих категорій об’єктів нерухомого майна, пошкоджених внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації, з використанням електронної публічної послуги “єВідновлення”, що регламентують різні аспекти механізму надання компенсації за виконаний ремонт (зокрема, умови отримання компенсації, порядок розрахунку компенсації, особливості підтвердження проведення ремонтних робіт тощо).

При цьому Урядом було встановлено, що положення Порядку щодо надання компенсації за виконаний ремонт мають набрати чинності після внесення до Закону України “Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України, та Державний реєстр майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України”  змін щодо можливості надання компенсації за виконані ремонтні роботи на пошкоджених об’єктах. Це має відбутися разом і набранням чинності новим Законом, 1 січня 2024 року.