Російська “влада” з кожним місяцем прискорює примусову паспортизацію населення на окупованих територіях, зокрема на Луганщині. Сьогодні, аби прийти на прийом до лікаря, скласти екзамен чи отримати пенсію — всюди в окупації потрібен паспорт РФ.

Станом на 19 грудня 2020 року на окупованій Луганщині видали 168 381 паспортів РФ. На сьогодні даних про кількість отриманих паспортів в так званій “ЛНР” немає. Але російські окупанти роблять все для збільшення цієї цифри. До процесу “паспортизації” залучають утиски, пропаганду, залякування тощо. До того ж росіяни маніпулюють темою отримання російського паспорта та громадянства, поширюють фейки.

Фейк 1: Розстріл

Окупанти поширюють фейкову інформацію про те, що після звільнення території українські військові будуть розстрілювати всіх, хто отримав паспорти РФ. Насправді ж це —  маніпуляція, за допомогою якої росіяни переконують українців, що вони вже не потрібні своїй країні. З цього приводу уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець не раз нагадував, що людей, які отримали паспорти Російської Федерації задля збереження життя, влада не збирається карати.

“Уряд ніколи не погодить "свідоме і добровільне" отримання російського паспорта українцями. Але наразі для громадян України на тимчасово окупованих територіях це питання виживання”, — сказав Лубінець на одній з прес-конференцій.

Фейк 2: Всі колаборанти

Росіяни залякують українців в окупації тим, що всі, хто отримав російський паспорт, вважаються колаборантами і будуть відповідати в Україні перед законом за статтею “Колаборантська діяльність”. Це черговий російський фейк. У дійсності за названою ст. 111-1 КК України, якою встановлено кримінальну відповідальність за пособництво державі-агресору, будуть судити лише колаборантів. Колаборантами ж вважаються особи, які усвідомлено співпрацюють з окупаційною цивільною чи військовою владою на шкоду власній державі. Згідно з загальним національним правом, діяльність колаборантів визнається як зрада громадян та як зрада інтересів своєї держави. 

Зрозуміло, що звичайних цивільних, які отримали російський паспорт, щоб піти працювати, навчатись чи лікуватись, не вважають колаборантами. Окупаційна “влада” навмисно створює умови, в яких без паспорта РФ у тебе немає права на існування.

Очільник Луганщини Артем Лисогор також підтверджує факт маніпуляцій на тему паспортизації. 

“Поліцейські з РФ примушують жителів окупованої Луганщини оформлювати паспорти РФ. Там зафіксовано присутність працівників  регіональних управлінь із питань міграції МВС РФ. “Відкомандировані гастролери” погрожують місцевим мешканцям, стверджуючи, що ті залишаться без роботи, можливості отримати освіту та навіть медичну допомогу в разі відсутності цього, як виявилося, важливого навіть для здоров’я, документа”, - повідомляє у своєму Телеграмі голова ЛОВА.

Мешканка окупованої Луганщини Ольга (ім`я змінено на прохання героїні) підтвердила факт тиску зі сторони росіян:

“Тут немає іншого вибору  — ми змушені брати ці кляті паспорти, бо без них скоро і харчів не купиш. Мене примусили отримати російський паспорт ще взимку 2022 року, інакше погрожували звільнити з роботи, а в мене троє дітей, яких потрібно годувати чимось. Сьогодні в окупації небезпечніше без паспорта РФ, аніж з ним. Якщо ти не оформлюєш — у всіх виникають питання: “чому”, “а може ти проукраїнська?”, можуть влаштовувати перевірки телефона або й квартири…”.

Відмова від українського громадянства

Окупанти намагаються максимально спростити процедуру отримання російського паспорта, тому від 26 грудня 2022 року аби отримати паспорт громадянина РФ, більше не потрібні “паспорти” “ЛНР”, “ДНР”, лише написати відмову від українського громадянства і заяву на отримання паспорта громадянина РФ. Як повідомив ТРИБУНу правозахисник Павло Лисянський, до повномасштабного вторгнення на окупованих територіях Донеччини та Луганщини саме російські паспорти отримали близько 900 тисяч людей.

“У 2019 році вони почали паспортизацію на тимчасово окупованих територіях, але тоді в них була умова — для того, щоб отримати паспорт РФ, ти повинен оформити “паспорт” “ЛНР” чи “ДНР”. Тоді на базі цього “паспорта” ти отримував паспорт громадянина РФ. Ось так вони роздали десь приблизно 900 тис., трошки не дотягнули до мільйона паспортів”, — розповів Лисянський.

В цьому випадку росіяни створили черговий фейк, який звучить так:

“При отриманні російського паспорта ви відмовляєтесь від українського громадянства”.

До того ж окупанти погрожують, що Україна сама позбавляє людей українського громадянства, встановлюючи, що вони пишуть заяви. Насправді в умовах примусової паспортизації в окупації, така відмова від українського громадянства вважається недійсною. Про це розповів Лисянський ТРИБУНу:

“Закон нам каже: ч.6 ст. 5 Закона України “Про правовий режим на тимчасово окупованих територіях і захист прав людини на тимчасово окупованих територіях”, - що примусове набуття громадянства РФ не визнається Україною і не є таким юридичним фактом. Закон виключно каже - якщо примусово всунули паспорт громадянина РФ, кримінальної відповідальності за це не буде, і не буде позбавлення українського громадянства”.

Причиною написання українцями заяв може бути примушення та залякування населення. Зокрема у період з лютого по квітень 2023 року "Східна правозахисна група" зафіксувала 139 випадків затримання окупантами місцевих жителів за те, що вони не хотіли писати відмову від українського громадянства. Деяких людей відпустили, а деякі продовжують перебувати у в'язницях окупантів.

“Пропаганда на екранах”

Для того, аби жителі окупованих територій активніше отримували паспорти РФ, так звана влада застосовує свій улюблений метод — пропаганду. Він полягає в тому, щоб у сюжетах на екранах, у постах в їхніх Телеграм-каналах показувати, що дуже багато людей різних вікових категорій оформлюють російські паспорти.

Так, наприклад, у Сєвєродонецьку окупанти публічно видали паспорти 5 неповнолітнім сєвєродончанам та борівчанам в день створення так званої “ЛНР”.

Також паспортизують жителів похилого віку на Луганщині, наприклад, в Луганську та Троїцькому вручили “документи” двом пенсіонерам:

І навіть публічно паспортизують людей з обмеженими можливостями. Так, паспорт вручили Ельдару з Лисичанська, який отримав інвалідність ще в дитинстві. Також окупанти акцентували увагу на тому, що хлопець нібито мріяв про російський паспорт.

На додаток окупаційні “адміністрації” не можуть створити нормальних умов для життя цивільного населення, але умови для паспортизації, — “семимильними кроками”.

Наприклад, з Лисичанська пустили транспорт, щоб люди могли дістатись до паспортного столу в окупованому Сєвєродонецьку для оформлення паспорта РФ.

Та за даними ЛОВА , жителі Луганщини досі неохоче оформлюють паспорти РФ та продуктивність цього процесу вкрай низька:

“У так званій «ЛНР» відзначають вкрай низькі темпи паспортизації серед літніх людей. Як повідомлялося раніше, для підвищення цих показників навіть впровадили виїзні мобільні бригади та волонтерів, які адресно оформлюють всі необхідні документи. Однак якщо взяти показники захопленої 15 місяців тому Міловщини, там менше 200 з понад 600 жителів громади, старших 80 років, отримали паспорт РФ”.