Четверту добу поспіль Авдіївка на Донеччині перебуває під масованими атаками та обстрілами ворога. Росіяни завдають ударів з артилерії, авіації, практично зі всіх видів озброєння, однак попри все українські захисники продовжують стояти в обороні та утримувати позиції.

Про ситуацію в місті розповів очільник Авдіївської МВА Віталій Барабаш. 

За його словами, ніч у місті пройшла гаряче. Окупанти завдали кілька ударів ракетами з авіації, направили величезні колони техніки та особового складу для захоплення позицій, важкою ціною українські захисники тримаються, адже кількість сил, яку РФ направила на захоплення міста – величезна. 

Очільник адміністрації підкреслив також те, що головною метою росіян наразі є оточити місто – вони зосереджені на ударах з південних та північних околиць та навколишніх населених пунктів. 

12 жовтня, за словами Барабаша, було обстріляно лікарню зі ствольної артилерії, дві ракети прилетіли до центрального корпусу, є пошкодження. Обійшлося без постраждалих та поранених.

Начальник міської військової адміністрації також доповів, що минулої доби у місті є один загиблий, чотири поранені, дві людини під завалами. Також отримали поранення двоє поліцейських, у них травми та контузії.

Як повідомляють в Генеральному штабі ЗСУ, за добу українські військові відбили 20 атак ворога в районах населених пунктів Авдіївка, Ласточкине, Тоненьке, Первомайське, Невельське Донецької області. Всього за добу на всіх напрямках українські захисники відбили 64 атаки, а отже майже третина всіх наявних сил росіян спрямована на прорив в районі Авдіївки.

Наступальний потенціал ворога ще не вичерпано, вважають в Deepstate. Росіяни мають великі втрати у техніки та особовому складі, однак продовжують тримати ініціативу на своєму боці та мають перевагу в кількості засобів та особового складу.

Експерти ISW пишуть, що станом на 12 жовтня Росія не забезпечила серйозного прориву під Авдіївкою і навряд чи відразу відсічуть українські сили в місті. За оцінками ISW, російські сили захопили 4,52 квадратних кілометрів території з різних напрямків навколо Авдіївки з 10 жовтня і що російські сили знаходяться на відстані 3,32 км від української наземної лінії зв’язку (GLOC) уздовж шосе O0562 з півдня та 5,25 км від на північ від Авдіївки, і заяви Росії про просування за ці відстані, ймовірно, перебільшені. Російські джерела стверджували, що російські сили намагаються створити котел навколо українських сил в Авдіївці, але швидко визнали, що нинішній прогрес є повільним.