У Дніпрі показали документальний фільм "Караван" про команду волонтерів, які вирушили у 2015 році в найгарячіші точки Донбасу. Прем'єра стрічки відбулася 17 червня у Дніпровському будинку мистецтв. Показ був благодійним — збиралися гроші на антидронову рушницю для Бахмутського окремого батальйону.

Журналістка ТРИБУНу дізналася, як пройшов захід та які гості завітали на перегляд фільму.

"Караван" — повністю волонтерський проєкт з нульовим бюджетом. Від самого початку  роботи над фільмом група кінематографістів стикнулася з великою кількістю проблем. У них  не було грошей та їм не давали дозвіл на зйомку. Весь фільм знятий на один фотоапарат, а створення стрічки зайняло 4,5 року. Та попри труднощі, "Караван" був закінчений та зараз знаходиться у державному архіві України як національне надбання. 

Авторка фільму Ірина Прудкова говорить, що вона не дуже любить знімати війну, тому у цій стрічці вона зробила акцент на житті військових та волонтерів.  Вона розповіла про їхній побут, відносини між собою, складнощі у роботі волонтерів.

"Мета полягала в тому, аби показати, наскільки волонтерство є важкою справою. Наші головні герої волонтерять з 2014  року та продовжують це робити зараз. У них постійно бракує часу. Вони безперервно у телефоні: приймають запити на допомогу, збирають речі та відвозять їх. Мені здається, що  поки ми не звільнимо всю нашу країну, спокою не буде ані військовим, ані волонтерам. Тому саме зараз дуже важливо підтримувати один одного", — розповіла авторка фільму.

Події кіно розгортаються на сході України. Головна героїня Вікторія Мірошніченко разом зі своєю командою волонтерів збирає допомогу для військових та відвозить її у різні міста Донбасу. Вони побували у селі Кримське, у місті Щастя, у селищі Світличне, Станиці Луганській тощо. 

Попри те, що фільм пов'язаний з війною, він наповнений позитивною атмосферою. Кожного разу, коли волонтери приїжджають до військових, вони обіймаються, шуткують, дякують один одному.  

"Для мене Луганщина — це величезна частина мого життя. Я там, мабуть, знаю кожний дім, стежку, вулицю. Мені було боляче зараз дивитися весь цей фільм та бачити стільки близьких для мене місць. Я знову хочу приїхати в Щастя, Станицю Луганську, Кримське. Я сподіваюся, що скоро ми повернемо всю Луганщину", - поділилася Вікторія Мірошніченко, головна героїня фільму.

Головні герої стрічки — Вікторія Мірошніченко та Ярослав Гарагуля — розділили прем'єру зі знімальною командою,  військовими з Бахмутського окремого батальйону, творчими людьми з кіноіндустрії. Також серед глядачів можна було зустріти Ганну Білоброву, співрежисерку фільму "Маріуполіс-2" та наречену загиблого литовського документаліста Мантаса Кведаравічюса.

Після показу авторка та головні герої вийшли на сцену та сказали декілька слів про фільм. Вони наголосили, що це кіно  — як нагадування для людей, що    війна почалась не у 2022 році, а у 2014, що ми вже втратили багато людей до повномасштабного вторгнення. 

"Взагалі коли ми знімали цей фільм, то навіть уявити не могли, що може бути гірше. Тоді було дійсно страшно. Але в порівнянні з тим, що відбувається зараз,  розумієш, що це був "курорт". У фільмі був епізод з хлопцем у білих шортах, який грався з песиком через скло. Його в живих вже немає. Ще одного хлопця з 24 бригади теж немає. Частина тих бійців, які присутні у фільмі, загинули. Важко дивитися на людей, яких  знав, та розуміти, що вони мертві. Вони віддали своє життя  за нас, за Батьківщину, тому ми не маємо права просто здаватися", — наголосила Вікторія Мірошніченко.

Наприкінці показу гості подарували Ірині Прудковій різні пам’ятні речі — табличку з написом "Караван", яку використовували у зйомках, марки та відкритку, підписані Валерієм Залужним, гільзу, розписану полтавськими художниками, та інше. Авторка хоче продати частину цих речей на аукціоні та зібрати гроші на антидронову рушницю. А з іншої частини речей планує  зробити музей Маріупольского кіно, коли повернеться назад в місто.

Якщо хтось хоче задонатити або допомогти у зборі коштів на антидронову рушницю, то звертайтеся до Ірини Прудової за телефоном +380677556836 або на пошту bhbcekz104@gmail.com