Друга хвиля "мобілізації" на окупованій частині Луганщини набула рис тотальної, і щоби не потрапити під неї, чоловіки звільняються навіть з підприємств критичної інфраструктури.

Про це на брифінгу повідомив керівник Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай, повідомив "Укрінформ".

"Ситуація з мобілізацією на окупованій Луганщині жахлива ось чому. Якщо першу хвилю проводили так звані «еленерівці», у чоловіків була ще можливість якось відкупитись чи навести якісь доводи, то друга хвиля виявилась більш жорсткою: військкоми отримали чітке розпорядження якомога більше людей поставити на передову", - сказав Гайдай.

Він додав, що після величезних втрат, яких зазнала російська армія під час наступу на позиції ЗСУ, на окупованій території забирають до війська просто всіх.

"Чоловіки звільняються і з шахт, і навіть з комунальних підприємств критичної інфраструктури, тому що в разі, коли вони працевлаштовані офіційно, до них приходять на роботу і вручають повістки. Зараз вони навіть не проходять медичну комісію. Немає різниці, чи хвора людина, наскільки хвора – їм (загарбникам - ред.) все одно, головне – набрати «гарматне м’ясо»", - заявив Гайдай.

За його даними, близько 350 тисяч чоловік залишається на території Луганської області, яку Росія змогла тимчасово захопити тільки в цьому році.

"Якщо взяти ту територію Луганської області, яка залишалась під контролем України після окупації її частини в 2014 році, то звідти виїхало близько 300 тисяч чоловік. Залишились, орієнтовно, десь близько 350 тисяч чоловік", - зазначив Гайдай.

За його словами, навіть зараз, під час ведення активних бойових дій у цих людей залишається можливість виїхати.

"Перший – по дамбі через Харківську область. Єдине, що там тільки пішохідний перехід. Друге – через Запорізьку область. І третій варіант, більш довгий і дороговартісний – через Росію і через країни Балтії. Але це обійдеться, орієнтовно, у триста євро", - поінформував очільник Луганщини.