Останнім часом українських пенсіонерів турбує питання ідентифікації. Кому треба проходити перевірку, як це зробити та які строки?

Про це розповіли в Головному управлінні Пенсійного фонду України в Луганській області.

Так, порядком виплати пенсій та грошової допомоги через поточні рахунки в банках передбачена обов’язкова фізична ідентифікація для осіб, які взяті на облік як внутрішньо переміщені особи до введення Указом Президента України від 24 лютого 2022 р. №64 “Про введення воєнного стану в Україні” воєнного стану в Україні.

Також законодавство передбачає, що до 31 грудня 2023 року органи Пенсійного фонду України та органи соціального захисту населення не припиняють виплати пенсій та соціальних виплат, а акціонерне товариство “Державний ощадний банк України” не зупиняє видаткові операції за поточними рахунками одержувачам пенсій та соціальних виплат, які взяті на облік як ВПО до введення воєнного стану в Україні та щодо яких до 31 грудня 2023 року проводиться фізична ідентифікація.

Про те, як пройти перевірку пенсіонерам-ВПО або тим, хто знаходиться за кордоном, ми писали раніше. А з тими, хто живе на територіях активних бойових дій або в окупації, ситуація дещо інша.

Таким пенсіонерам необхідно подати заяву про проведення ідентифікації у режимі відеоконференцзв’язку із дотриманням законодавства у сфері електронних довірчих послуг, під час якого пред’являються документи, що посвідчують особу в сканованому вигляді через вебпортал.

Для подання заяви користувачу необхідно зайти на вебпортал (portal.pfu.gov.ua), на головній сторінці обрати пункт "Ідентифікація у режимі відеоконференцзв’язку".

Після заповнення електронної форми заяви, завантаженням до неї необхідних документів та обов’язковим вибором способу проведення відеоідентифікації (Viber, WhatsApp, Signal, Telegram, Skype, Zoom, Google Meet тощо) натиснути кнопку "Подати заяву".

Порядок та умови встановлення особи пенсіонера шляхом відеоконференцзв’язку органами Пенсійного фонду України наразі перебуває на затвердженні в Мінсоцполітики та Мінцифри.