У зв'язку з переміщенням резервів з Херсонщини та Запоріжжя до Луганської області з метою затримати український контрнаступ, у Сєвєродонецьку та навколишніх містах збільшилась кількість особового складу окупаційних військ.

Про це в ефірі телемарафону розповів очільник міської цивільно-військової адміністрації Олександр Стрюк.

Окупанти намагаються приховувати свої переміщення по місту. Місцеві фіксують, що розселяються вони по порожнім квартирам, незаконно відкривають ті, двері до яких ще не встигли виламати будівельники з РФ. Окупанти намагаються приховувати свої переміщення по місту. 

Останні, ймовірніше за все, покинули Сєвєродонецьк. Фейкове відновлення у місті закінчилось, наразі військова ситуація навколо населеного пункту загострюється, тому в місті залишились лише місцеві, які працюють не надто охоче, оскільки фактично не мають оплати праці. 

Місць, в якому ловить мобільний зв'язок у місті залишилось дуже небагато. Місцеві мають виїхати до сусідніх регіонів, щоб мати змогу подзвонити до рідних. Окупанти бояться, що місцеві можуть передавати інформацію українським військовим про розміщення російської армії, тому карають людей за спробу знайти зв'язок. 

У місті проводиться інформаційна пропагандистська кампанія про те, що дітей треба вивозити на літній відпочинок до Росії. На цей час це має характер лише агітації, випадків примусового вивезення дітей до сусідньої країни поки не фіксувалось. 

Сталої роботи у Сєвєродонецьку немає, єдине, що працює – комунальна сфера, яка частково забезпечується фінансування окупаційної влади. Є фінансування соціальної сфери у плані пільг та пенсій. Основне джерело доходу місцевого населення – російські військові, що роблять покупки та окупаційна влада. 

На сьогодні майже все населення, що знаходиться на тимчасово окупованій території має російські паспорти. Росіяни не заважають на небажання місцевих отримувати ці документи, оскільки для того, щоб мати доступ до будь-якої адміністративної послуги чи медичної допомоги, треба було взяти "паспорт".