Починаючи з 1 серпня 2023 року, уряд України припиняє виплати фінансової допомоги особам, які мають статус внутрішньо переміщених осіб (ВПО), але перебувають за кордоном.

Цю інформацію повідомило благодійний фонд "Донбас SOS".

Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 11 липня 2023 року №709, починаючи з 1 серпня, припиняються виплати ВПО, якщо вони перебували за кордоном протягом більше ніж 30 календарних днів поспіль. У період менше ніж 30 днів виключаються дні службових відряджень, оздоровлення дітей, стажування, лікування, реабілітації, догляду за хворою дитиною віком до 18 років, перебування в закладах охорони здоров'я, судових та правоохоронних органах. Це підтверджується відповідними документами.

Перевірка стану перебування ВПО за кордоном впродовж 30 календарних днів була проведена Міністерством фінансів станом на 15 липня 2023 року.

Якщо ВПО були за кордоном більше 30 днів підряд, але повернулись до України до 1 серпня, їм продовжать виплачувати допомогу. Але якщо ВПО перебували за кордоном понад 30 днів підряд і не повернулись до 1 серпня, виплати допомоги припиняються.

Виплата допомоги на проживання припиняється лише для самої особи, яка перебувала або перебуває за кордоном. Іншим членам родини продовжать виплачувати допомогу.

Перевірку стану перебування за кордоном ВПО здійснювало Міністерство фінансів станом на 15 липня. Отже, може статися ситуація, коли особа повернулася до України після 15 липня, але до 1 серпня. Під час перевірки Мінфіном така особа вважалася за кордоном, і органи соціального захисту отримали інформацію про необхідність припинення виплат з урахуванням перебування за кордоном більше 30 календарних днів підряд.

У такій ситуації особа повинна звернутися до органу соціального захисту з заявою про відновлення виплат з моменту припинення. У заяві слід зазначити дату повернення до України та надати документи, які це підтверджують (копія закордонного паспорту з відміткою прикордонної служби).

Якщо виплати були припинені іншим членам родини, то у заяві потрібно вказати, що ці члени сім'ї не перетнули кордон та залишалися на території України. Прохати про відновлення виплат з моменту припинення. Якщо можливо, представити докази відсутності факту перетину кордону (наприклад, звернутися до Державної прикордонної служби України). При цьому копію отриманої відповіді слід додати до заяви до органу соціального захисту.

Якщо у вас є додаткові питання, ви можете звернутися до Гарячої лінії "Донбас SOS" за номером 0 800 309 110 (дзвінки безкоштовні), або звернутися до юристів через онлайн-приймальню. Також ви можете зв'язатися з нами через Viber, WhatsApp або Telegram за номером 093 500 69 18.