Станом на червень Луганська область майже повністю захоплена військами рф. Розбудовувати окупаційну владу подекуди приїжджають із раніше захоплених територій, та є багато й місцевих колаборантів. Ключові ж посади – це «виконуючі обов’язки глав адміністрацій».

Журналісти Центру публічних розслідувань зібрали все, що відомо з відкритих джерел про «гауляйтерів» Луганської області (гауляйтер — з нім. Gau - округ та Leiter - керівник, посадова особа в Третьому Райху - ред.).

На тимчасово окупованих територіях нині будується новий адміністративний апарат, від «РАГСів» і «податкових» до «МРЕО» та «митниць». На жаль, більша частина сільської північної частини Луганської області була окупована досить швидко, евакуюватися звідти встиг мало хто. Тим не менш, при комплектуванні адміністрацій окупанти зіткнулися з певними проблемами. Працівники місцевих рад не вишикувалися в чергу за «довольствієм» у нових господарів.

Список тих, хто майже одразу після початку окупації опинилися в якості «в.о. глав адміністрацій» на нараді в «глави республіки» Леоніда Пасічника, був оприлюднений на пропагандистському ресурсі «ЛуганськІнформЦентр» («ЛІЦ»). За наступні місяці окупанти замінили одного з цих «в.о.», отже наведемо і першого, і наступного.

Деякі імена досить добре знані в регіоні, про інших відомо менше. Знайомство почнемо із партійних зв’язків цих людей. Перед цим необхідно зауважити, що після окупації була скасована адміністративна реформа, проведена в Україні. Тож замість укрупнених районів керівництво призначалося у межах колишніх районів Луганської області.